Momente istorice de la Jocurile Olimpice. Realizări importante, scandaluri şi controverse

3 august 2021   Ghid de viață

Jocurile Olimpice au o istorie bogată cu realizări importante, dar şi cu momente controversate. Iată o parte dintre momentele memorabile ale celui mai aşteptat eveniment sportiv şi cultural!

Au fost atestate documentar pentru prima dată în 776 î.Hr. la Olympia, Grecia şi s-au desfăşurat până în anul 393 î.Hr. După 1500 de ani de pauză, la Atena au fost reluate Jocurile Olimpice, iar de atunci reprezintă cel mai important eveniment sportiv internaţional, care se desfăşoară o dată la patru ani. Pe lângă realizările importante care au scris istorie la Jocurile Olimpice, acest eveniment nu a fost lipsit şi de probleme, precum: boicotul olimpic, dopajul, dar şi prezenţa atacurilor teroriste. În ciuda acestor controverse, Jocurile Olimpice au fost şi vor rămâne cel mai mare şi mai aşteptat eveniment sportiv al lumii!

Prima participare a femeilor

Femeilor nu li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice până în anul 1900. Începând cu acel an, tenisul şi golful erau singurele sporturi cu care femeile puteau concura, în discipline individuale. În acel an, 22 de femei au concurat la Jocurile Olimpice, mai exact 2,2% dintre toţi concurenţii. Helene de Pourtales a fost prima femeie care a concurat la Jocurile Olimpice şi a devenit prima femeie campioană olimpică. Anul 2012 a reprezentat o nouă etapă pentru femeile de la Jocurile Olimpice, acela fiind anul în care au putut concura primele femei la competiţia de box.

Televiziune şi scandal

A XVII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, din anul 1960, s-a desfăşurat la Roma. Pentru prima oară, Jocurile Olimpice au fost transmise în direct sau înregistrate de peste 100 de canale de televiziune din lume. În acel an au participat 83 de ţări şi 5.348 de sportivi. Tot în cadrul acestei competiţii au apărut primele acuzaţii grave de dopaj. Mulţi sportivi au fost acuzaţi atunci că au început să folosească medicamente pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive şi pentru a merge acasă cu medalia de aur. În cadrul competiţiei de la Roma a avut loc primul caz de deces - în timpul cursei de ciclism, danezul Knud Enemark Jensen a căzut de pe bibcicletă şi a murit. Autopsia a arătat că sportivul se afla sub influenţa amfetaminelor.

Coreea de Nord şi de Sud se unesc

În cadrul Jocurilor Olimpice din anul 2000, de la Sydney, Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-au unit într-un moment de alianţă scurtă. Astfel, la deschiderea ceremoniei din Sydney, cele două au mărşăluit pentru prima oară împreună. De asemenea, în loc să poarte steagurile naţionale ale echipelor lor, Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-au unit şi au fluturat un steag de unificare cu o hartă albastră a Coreei.

Se schimbă designul medaliilor

Monedele au variat de la primele Jocuri Olimpice în ceea ce priveşte mărimea şi greutatea. Iniţial, medaliile au ilustrat Colosseumul roman, un design care i-a aparţinut sculptorului italian Giuseppe Cassioli, însă în anul 2004 designul celor mai multe monede au fost schimbat, Colosseumul fiind înlocuit cu Stadionul Panathinaiko din Atena, unul dintre cele mai vechi stadioane din lume şi locul primelor Jocuri Olimpice moderne din 1896. Medaliile Jocurilor Olimpice de iarnă nu au avut niciodată un design comun.

Se opresc Jocurile Olimpice

Pe măsură ce pandemia COVID-19 se dezlănţuia în întreaga lume, în anul 2020, ea făcea şi multe victime. Una dintre victimele virusului mortal a fost şi această competiţie sportivă. Pe 24 martie 2020, premierul japonez Shinzo Abe a anunţat amânarea Jocurilor Olimpice, lucru care nu s-a mai întâmplat din anul 1944. Din fericire, Jocurile au fost reluate începând cu data de 23 iulie 2021, în ciuda faptului că o mare parte dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii au fost împotriva acestui lucru. 

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe