Obiceiuri aparent bune, dar nocive pe termen lung. De ce trebuie să eviţi batoanele proteice

17 septembrie 2021   Ghid de viață

Preocuparea asupra stării noastre de sănătate este din ce în ce în mai mare, iar zilnic apar noi obiceiuri aparent sănătoase, dar care pe parcursul timpului pot aduce probleme. Iată care sunt acestea!

În încercarea de a sta departe de diferiţi viruşi sau de a proteja sănătatea celor din jur şi a mediului, oamenii au preluat diferite obiceiuri. Deşi pare greu de crezut, unele obişnuinţe aparent inofensive de îngrijire a corpului, pot în timp să ducă la îmbătrânirea pielii, la deteriorarea danturii sau la acumularea kilogramelor în plus. De aceea, trebuie să fim întotdeauna atenţi la aceste obiceiuri pe care trebuie să le facem cu moderaţie sau să le evităm.

Folosirea zilnică a protecţiei solare

În trecut, oamenii foloseau protecţie solară doar în timpul vacanţelor de vară, dar astăzi multe persoane o folosesc chiar înainte de a ieşi din casă, chiar şi pentru o perioadă scurtă din timp. Studiile au arătat că anumite substanţe chimice din cremele cu protecţie solară ar putea fi absorbite de piele. Experţii recomandă utilizarea cremelor cu protecţie solară, însă întotdeauna pe cele pe bază de minerale. Acest lucru se datorează faptului că mineralele precum oxidul de zinc şi dioxidul de titan creează o barieră pe piele care reflectă lumina soarelui. Aceste substanţe nu se dizolvă şi nici nu se absorb, ele fiind mai sigure şi mai eficiente.

Spălatul dinţilor după fiecare masă

Ştim deja cat este de important periajul dinţilor, însă dacă este realizat în mod excesiv, el poate fi dăunător. Stomatologii recomandă spălatul dinţilor de două ori pe zi, în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară. Dar există oameni care o fac prea des, după fiecare masă, lucru care poate afecta sănătatea danturii. De asemenea, dacă ai mâncat alimente acide, nu este indicat să foloseşti imediat o periuţă de dinţi. Acizii pot slăbi smalţul, iar spălarea danturii după mâncarea acidă va face doar munca mai uşoară a acizilor.

Citeşte şi: Mănânci noaptea? Acest obicei îţi poate influenţa negativ performanţele profesionale

Utilizarea beţişoarelor de urechi

Pare surprinzător, dar beţişoarele din comerţ nu ar trebui să fie folosite pentru igiena internă a urechilor. Beţişoarele de urechi nu fac altceva decât să împingă ceara spre timpan şi să se formeze un dop. Orice obiect care este introdus în ureche poate face acest lucru, poate răni pielea şi poate perfora timpanul. Specialiştii recomandă folosirea beţişoarelor de urechi doar pe partea externă a urechii şi nu pe interior.

Consumul batoanelor proteice

Batoanele proteice reprezintă gustările dulci pe care multe persoane le preferă după antrenamentele fitness. Dar sunt ele atât de sănătoase pe cât par? Problema este că batoanele proteice nu au aceeaşi valoare nutritivă precum fructele sau legumele, iar foarte mulţi oameni uită că aceste batoane conţin multe calorii, grăsimi şi zahăr. Specialiştii recomandă înlocuirea lor cu fructele proaspete sau cu iaurturile cu conţinut redus de zahăr şi de calorii.

Citeşte şi: Obicei de evitat! Ce se întâmplă cu alimentele care sunt reîncălzite cel puţin o dată

Folosirea dezinfectantului pentru mâini

În perioada pandemiei, spălarea mâinilor este mai importantă ca niciodată pentru evitarea contactului cu diverşi germeni. Din acest motiv, mulţi oameni obişnuiesc să folosească zilnic pentru igienizare dezinfectante. Specialiştii insistă că nu există soluţie mai bună împotriva germenilor decât spălatul mâinilor cu apă şi cu săpun. Dezinfectanţii pot, în timp, să usuce pielea şi nu sunt la fel de eficienţi precum săpunurile clasice.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe