Oskar Schindler, magnatul german care a salvat de la moarte peste 1.000 de evrei

22 aprilie 2021   Ghid de viață

Eroul filmului „Lista lui Schindler” (1993), în regia lui Steven Spielberg, este un personaj real, Oskar Schindler. Acesta a angajat în fabrica sa 1.200 de evrei, pe care i-a salvat de la moarte.

Oskar Schindler (28 aprilie 1908, Svitavy, actuala Cehie - 9 octombrie 1974, Hildesheim, Germania) este industriaşul german care a salvat de la moarte 1.200 de evrei din Cracovia, în timpul Holocaustului.

La fabrica sa („Fabryka Emalia Oskara Schindlera”, în poloneză) a fost alcătuită cea mai cunoscută listă din lume, Lista lui Schindler. Membru al Partidului Naţional Socialist, Schindler a ajuns în Cracovia pentru a face bani. Omul de afaceri spionase în Germania, ca agent Abwehr, de aceea a stat o perioadă la închisoare în Cehoslovacia.

În Cracovia, el a obţinut uşor fabrica „Rekord” de pe Lipova nr. 4. Aceasta era o fabrică de produse metalice, care fusese înfiinţată cu puţin timp înainte de război de trei antreprenori evrei şi care nu mersese, fiind în faliment. Schindler a decis să folosească forţa de muncă ieftină a evreilor pentru a pune fabrica pe profit. El a devenit un privilegiat al sistemului şi şi-a făcut relaţii printre oamenii puternici ai regimului. A obţinut contracte avantajoase cu armata germană pentru a produce diverse vase (crătiţi, ligheane).

La această fabrică, Schindler a angajat 1.200 de evrei. „Cine salvează o viaţă salvează întreaga lume” este scris pe placa de la intrarea în această fabrică. Evreii salvaţi de el şi-au continuat viaţa şi au avut copii, drumul lor spre gazare fiind oprit. Printre cei salvaţi s-a aflat şi Poldek Pfefferberg, care a ajuns în SUA, la Los Angeles. El i-a povestit scriitorului australian Thomas Keneally despre cele trăite. Keneally a scris cartea Arca lui Schindler în 1982 şi a câştigat Premiul Booker din acel an.

Trecut în nefiinţă în 1974, Oskar Schindler a fost recompenat postum cu titlul de „Drept între popoare”.

Foto: Shutterstock - Oskar Schindler, figurină de ceară la Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds din Viena

 

Mai multe