Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul. Ce alte realizări notabile a mai avut

21 ianuarie 2021   Ghid de viață

„Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”, astfel şi-a numit Petrache Poenaru invenţia – stiloul. Acestei reuşite i se adaugă şi multe altele, românul fiind lăudat pentru realizările sale.

Petrache Poenaru s-a născut la 10 ianuarie 1799, în Beneşti, judeţul Vâlcea, într-o familie de boieri „iluminaţi”. A fost un elev eminent. După terminarea şcolii la Craiova, a lucrat doi ani, în calitate de copist, la episcopia Râmnicului. În 1819, a ajuns la colegiul Sf. Sava, unde Gheorghe Lazăr reuşise să introducă limba română. Aici, a reuşit să atragă atenţia celebrului dascăl, care l-a luat ca ajutor în pregătirea celorlalţi elevi. Un an şi jumătate a lucrat la şcoala condusă de Gheorghe Lazăr. După izbucnirea revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, a devenit secretar al acestuia.

„Condeiul portăreţ fără sfârşit”, invenţia celebră

Interesat de tehnică, Petrache Poenaru a vrut să creeze un mijloc mai uşor de scris. Astfel a apărut stiloul sau „condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală”, brevetat în 1827, în Franţa. Poenaru nu a fost doar inventatorul primului stilou din lume, ci şi primul român care a obţinut un brevet de invenţie, în 1827.

În Austria şi Germania a învăţat despre noile instrumente tehnice de la acea vreme: şublere, micrometre, iar în Franţa a studiat topografia şi geodezia.

În 1829, inventatorul român a făcut excursii de documentare în diverse fabrici, pentru a cunoaşte secretele tehnologice. În 1831 a făcut prima călătorie cu trenul pe ruta Liverpool – Manchester. A fost primul român care a călătorit cu trenul. La sfârşitul anului 1831, s-a întors în ţară, unde a împărtăşit cunoştinţele acumulate. Poenaru s-a implicat în organizarea învăţământului românesc: a contribuit la înfiinţarea cursurilor speciale de geodezie, mecanică, arhitectură, matematici superioare, silvicultură şi agricultură şi a creat două clase cu profil ingineresc. A introdus sistemul metric zecimal şi a elaborat primul proiect de lege pe această temă. Tot la iniţiativa lui, au fost organizate primele observaţii meteorologice sistematice pentru determinarea temperaturii, presiunii şi a umezelii aerului. Ca recunoaştere a meritelor sale aduse învăţământului public, Poenaru a fost ales, la 10 septembrie 1870, membru al Academiei Române.

Foto: historia.ro

Mai multe