Povestea mai puţin ştiută a parfumurilor

24 ianuarie 2021   Ghid de viață

Încă din Antichitate, esenţele frumos mirositoare schimbau dispoziţii, de cele mai multe ori, dădeau o stare de bine. De atunci, parfumurile au trecut prin transformări uluitoare şi au devenit, azi, o etichetă a cochetăriei. Cât de multe lucruri cunoşti despre ele?

Egiptenii antici iubeau parfumurile. Le asociau cu zeii şi au recunoscut efectul lor pozitiv asupra sănătăţii şi bunăstării. În acele vremuri, parfumurile erau aplicate, în general, sub formă de uleiuri şi există numeroase reţete şi descrieri ale preparării parfumului în templele de pe teritoriul Egiptului. Cele mai apreciate parfumuri ale lumii antice au venit din Egipt. Esenţele cele mai populare au fost cele pe bază de crin, smirnă sau scorţişoară.

Unde persistă parfumul

Părul tău, şi nu pielea ta, ar putea fi, de fapt, cel mai bun loc pentru pulverizarea parfumului. Datorită uleiurilor de la nivelul scalpului, acesta va păstra aroma parfumului mai mult decât o face pielea. De asemenea, deoarece este întotdeauna în mişcare, părul poate difuza parfumul mai uşor. Dacă este să îl dai pe piele, alege ca aceasta să fie bine hidratată şi nu uscată, pentru a capta mai bine parfumul.

„Chanel nr. 5‟, unul dintre cele mai bine vândute parfumuri din toate timpurile, are o poveste surprinzătoare. Creatoarea lui, Coco Chanel, a avut ca sursă de inspiraţie mirosul din casa în care locuia. Mama ei era spălătoreasă, aşa că mirosul de săpun şi de piele proaspăt spălată au fost lucruri care i-au rămas impregnate în memoria olfactivă. „Chanel nr. 5‟ a fost primul parfum realizat cu aldehidă, o componentă sintetizată a unui compus organic, care se întâmpla să miroasă ca săpunul.

Şi parfumurile expiră

Parfumurile miros diferit pe pielea persoanelor. Ei bine, parfumerii spun că acest lucru se datorează faptului că acea chimie specială a corpului tău poate „împinge‟ şi evidenţia anumite note din parfum. Acest lucru se întâmplă datorită geneticii, a tipului tău de piele sau chiar a felului în care obişnuieşti să te hrăneşti.

Poate părea greu de crezut, dar parfumul poate expira. Cele mai multe parfumuri au un termen de valabilitate de circa trei-cinci ani. Pentru ca parfumul să-şi păstreze proprietăţile cât mai mult timp, trebuie păstrat departe de lumina directă a soarelui şi de căldură, deoarece acestea îl pot deteriora mai repede decât ţi-ai dori. Parfumul expirat nu este nociv, dar mirosul lui s-ar putea 

Mai multe