Premii care te fac să te simţi în top
Decernarea de premii este parte integrantă a secolului XXI. Indiferent dacă acestea sunt înmânate actorilor în cadrul unor ceremonii unde cravata neagră e nelipsită sau încoronează creştetul unui campion la sfârşitul unui meci sportiv, premiile şi trofeele definesc în mod clar realizările dintr-un anumit domeniu. E ca şi cum s-ar rosti indirect cuvintele: Acesta este câştigătorul!, Aceasta este cel mai bun!, Asta funcţionează!
Trofeele din vremurile străvechi luau adesea forma unor statui, coloane şi arcade magnifice. Coloanele de piatră erau deosebit de populare în Roma. În urma unei bătălii reuşite, trupele greceşti construiau adesea trofee din armele şi armurile adversarilor capturaţi; obiectele rezultate arătau precum nişte războinici. Indiferent de forma lor, astfel de trofee antice erau în general dedicate zeilor. Dar nu totul era despre grandoare. Adesea erau înmânate şi trofee mai mici. La ediţiile incipiente ale Jocurilor Olimpice, învingătorii erau încoronaţi cu crengi de măslin răsucite. S-ar putea să ne pară prea simplu astăzi, dar acesta era un simbol de statut serios în acele vremuri şi era rezervat doar sportivilor de elită.
Nenumăratele premii din perioada contemporană sunt mai mult decât o tradiţie; au ajuns să fie considerate chiar o modă. Numele lor ne spun multe despre un trecut victorios, dar în acelaşi timp prevestesc un viitor şi mai premiat.
Premiul Nobel este un premiu prestigios numit după Alfred Nobel, chimistul cunoscut pentru inventarea dinamitei. Primul premiu Nobel a fost oferit în 1901, iar numărul domeniilor în care este acordat a crescut la şase de atunci. Este vorba despre chimie, fizică, literatură, medicină, economie şi pace. Pe lângă primirea unei diplome şi a unei medalii de aur, câştigătorii din fiecare categorie primesc şi un premiu în bani.
Premiul Pulitzer este premiul american acordat pentru jurnalism, literatură şi compoziţie muzicală. Este acordat anual în 21 de categorii. Pe lângă primirea unui certificat şi a unei medalii, câştigătorii primesc şi un premiu de 10.000 USD. Aceste premii au început să fie acordate în 1917. În ultimii ani, categoriile au fost extinse pentru a include jurnalism online.
Tot pentru a include universul online, au fost create Premiile EGR B2B, care celebrează cei mai buni furnizori de servicii din industria jocurilor online, recunoscând realizările din toate disciplinele majore de jocuri. Aceste premii sunt aşteptate cu nerăbdare în fiecare an de către reprezentanţii industriei, întrucât reprezintă unele dintre cele mai prestigioase premii oficiale din domeniu. Ele reunesc cele mai importante nume din industria jocurilor de cazino online. Există mai multe titluri care pot fi câştigate, precum Cea mai bună activitate de responsabilitate socială, Cea mai bună campanie de marketing şi premiul pentru Operatorul anului, cel mai important trofeu. Se poate întâmpla ca un brand să fie un simplu câştigător într-unul dintre ani, în timp ce în următorul sau mai târziu să fie recunoscut ca Operatorul Anului, aşa cum a fost cazul 888 Poker în 2013, respectiv 2015. Totul constă în munca intensă pe care întreaga echipă este dispusă să o depună, concentrându-se pe interesul consumatorilor şi oferindu-le cea mai bună experienţă posibilă.
Game Awards este o ceremonie anuală de premiere, care onorează realizările din industria jocurilor video. Iniţiate în 2014, ceremoniile sunt produse şi găzduite de jurnalistul canadian de jocuri Geoff Keighley, care a lucrat la predecesorul său, Spike Video Game Awards, timp de peste zece ani. În plus faţă de premii, The Game Awards oferă premiere de noi jocuri.
Este greu de crezut pentru membrii Generaţiei X, dar premiile MTV există încă din 1984. Ele onorează cele mai bune videoclipuri muzicale într-o varietate de categorii. Legendara Madonna a câştigat cele mai multe VMA-uri până în prezent, cu un total de 69 de nominalizări şi 19 victorii. Premiile Grammy au fost lansate în 1959. Stevie Wonder se numără printre cei mai notabili câştigători, cu un total de 25 de Grammy, începând cu 1973.
Probabil cel mai cunoscut premiu din cinematografia americană, Oscarurile, sunt acordate în fiecare an actorilor, regizorilor, producătorilor şi profesioniştilor în cinematografie, care au lucrat la cele mai bune filme din anul precedent. Ceremonia a fost inaugurată în 1929, iar difuzarea evenimentului atrage acum peste un miliard de telespectatori din întreaga lume. Onorând de asemena realizările în film, Globurile de Aur sunt considerate sora adeptă a petrecerilor a mai rezervatelor premii Oscar. Actori, regizori şi alţi profesionişti în film se adună pentru a-şi recunoaşte reciproc meritele.
Printre festivalurile de film europene, Cannes este uriaşul. Palme d'Or este cel mai prestigios premiu al său şi este şi cel mai râvnit pe întregul circuit. Premiul a fost creat în 1955 şi este acordat regizorilor. Printre zecile de filme prestigioase care au primit premiul se numără Taxi Driver, Apocalypse Now, Pulp Fiction şi The Pianist.
La fel cum există premii de care toată lumea a auzit, sunt şi altele despre care se poate spune că sunt ieşite din comun. De-a lungul anilor, acestea au atras atenţia şi chiar au provocat concurenţa între oameni. Premiul Foot in Mouth este acordat în fiecare an persoanei care spune cel mai contradictoriu comentariu. A fost fondat în 1993 şi printre câştigători se numără Alicia Silverstone, Gordon Brown şi Silvio Berlusconi. Fostul preşedinte american George W Bush a primit în 2008 un premiu „pentru întreaga carieră”, luându-se în considerare remarcile sale făcute de-a lungul anilor.
Premiul Ig Nobel este acordat invenţiilor aparent bizare care ne fac să râdem, dar şi să gândim. Evenimentul are loc anual la Sanders Theatre de la Universitatea Harvard. Sir Andre Geim este până în prezent singura persoană care a primit atât Premiul Nobel, cât şi Premiul Ig Nobel. A câştigat Ig Nobel în 2000 şi Premiul Nobel în 2010, ambele în domeniul fizicii.
Cuvântul „premiu” în limba română este foarte sugestiv, pentru că nu diferă mult de „primul”. În viaţă poţi fi măcar o dată primul înaintea tuturor, iar dacă mai primeşti şi un trofeu care să îţi amintească permanent de acest lucru, poţi spune că orice efort ai fi depus, s-a meritat. Avem nevoie de recunoaşterea meritelor prin premii şi nu doar pentru că o parte din noi râvneşte la ceea ce înseamnă parte materială, ci pentru că nevoia de incluziune socială prin succes reuşeşte să se infiltreze subtil în sistemul nostru personal de valori.