Regele Irod, "ucigaşul de prunci", a avut şi o latură romantică: a pus trupul mort al soţiei în miere, pentru a-l conserva

25 septembrie 2020   Ghid de viață

Irod cel Mare a trăit 77 de ani (73 î.H. - 4 d.H.), mulţi dintre ei la cârma Iudeei, Israelul de azi. Nu a fost iubit de iudei, deşi le-a adus prosperitate. Până şi propria familie a fost împotriva lui, dar a reuşit să rămână pe tron timp de 37 ani, folosindu-se de intrigi şi crime.

Regele Irod a murit de boală, fiind îngropat cu mare pompă, aşa cum şi-a dorit, trupul fiindu-i acoperit cu purpură, capul îmbpodobit cu o diademă şi o coroană de aur. A fost îngropat în palatul regal, o clădire circulară cu un turn maiestuos, printre puţinele comparabile cu cele ale cezarilor romani. Se zice că pe lângă o boală misterioasă, Irod cel Mare a fost răpus şi de nebunie, cauzată de uciderea soţiei pe care o iubea.

Cine a fost Irod

Irod a venit la putere cu ajutorul romanilor, moştenind tronul de la tatăl său, Antipatros, un oficial de rang înalt care s-a folosit de conflictele interne din Iudeea pentru a acapara puterea. Când Antipatros a fost ucis, Irod a fost salvat de la aceiaşi soartă de Marcus Antonius. De altfel, între cei doi regi s-a legat o prietenie, dar totuşi, Irod la trădat pe Antonius şi pe Cleopatra în bătălia de la Actium, când oastea romană condusă de Octavian a câştigat împotriva Egiptului în marele război naval.

Irod promisese să ajute cuplul din Alexandria cu o flotă, dar aceasta n-a mai ajuns la Actium. Cu toate astea, Octavian l-a etichetat pe Irod drept un trădător, însă regele iudeii a reuşit să obţină, din nou, graţiile lui Octavian, oferind Romei 200 kg. de argint şi alte daruri scumpe.

Acasă, însă, lucrurile nu mergeau tocmai bine. Tatăl lui Irod fusese palestinian, din Idumea, iar mama sa de origine nabateeană. Deşi locuitorii din Idumea se convertiseră la iudaism de mai bine de un secol, evreii tot îi considerau inferiori. Mulţi spuneau că Irod nu are ce căuta pe tron.

Aşa că, Irod cel Mare a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a le schimba părerea. Multe dintre cele mai importante edificii ale Israelului de azi sunt ridicate de el. De asemenea, a reuşit să aducă o creştere economică rapidă, iar evreii din vremea lui au beneficiat de privilegii pe care celelalte populaţii din imperiu nu le aveau. De exemplu, prietenia cu Roma a însemnat scutire de taxe şi serviciu militar.

Marea iubire, Mariamna

Tot pentru a câştiga acceptul evreilor, Irod şi-a părăsit soţia, pe Doris, şi s-a căsătorit cu evreica Mariamna. Dintre cele 10 soţii pe care Irod le-a avut, Mariamna a fost a doua şi cea mai iubită. Mariamna, însă, l-a tratat cu răceală. În plus, mama şi sora lui Irod nu au încetat să comploteze împotriva ei. Iar, când regele a fost plecat la Roma, sora lui a împrăştiat zvonul că Mariamna l-a înşelat. Era o crimă gravă pentru care pedeapsa era moartea. Manipulat de Salome, sora lui, Irod a aprobat condamnarea soţiei.

Executarea Mariamnei l-a marcat profund. Multă vreme nu s-a putut despărţi de trupul ei, aşa că i l-a conservat într-o cadă cu miere, timp de patru ani. Martorii vremii spun că, până la sfârşitul vieţii Irod s-a purtat ca un nebun, strigând numele Mariamnei pe holurile palatului.

O altă legendă ţesută în jurul numelui lui este că a ucis toţi pruncii din Nazaret după ce a aflat că se va naşte un nou rege al Iudeei. Povestea biblică este menţionată în Evanghelia lui Matei, însă nu este susţinută de niciun istoric. Unul dintre motive este că datele nu concordează: Irod era deja mort în momentul naşterii lui Iisus.

Foto: History Collection

Mai multe