Sărutul care a făcut istorie. Cu ce ocazie s-au pupat Honecker şi Brejnev

28 ianuarie 2021   Ghid de viață

Unul dintre săruturile memorabile ale istoriei este cel dintre liderul comunist Erich Honecker şi sovieticul Leonid Brejnev. A fost vorba despre un „sărut frăţesc socialist”.

În octombrie 1979, Germania de Est şi Uniunea Sovietică semnau un acord economic pe 10 ani prin care ruşii le furnizau nemţilor petrol, gaze naturale şi echipamente militare, iar nemţii se angajau să le dea ruşilor nave militare, diverse maşinării şi produse chimice. Germania de Est era un important partener comercial al Uniunii Sovietice; de-a lungul timpului livrând URSS-ului tehnologie de precizie la schimb cu materie primă.  

În 1979, Erich Honecker şi Leonid Brejnev s-au întâlnit în faţa Zidului Berlinului pentru a celebra 30 de ani de la naşterea jumătăţii estice a Germaniei. După ce amândoi au urcat în tribuna oficială, Brejnev şi-a rostit discursul, apoi s-a întors spre Honecker şi, spre uimirea celor prezenţi, s-au sărutat pe gură îndelung. Momentul a fost imortalizat de fotograful Regis Bossu, iar imaginea a fost preluată pe tot Globul.

„Dumnezeu să mă ajute să supravieţuiesc acestei iubiri mortale”

 „Sărutul socialist” era ceva normal în lumea comunistă, fiind un mod în care liderii politici formalizau înţelegeri de acest gen.

După ce Zidul Berlinului a căzut, în 1989, artistul sovietic Dimitri Vrubel a decis să picteze imaginea pe una din faţadele zidului din Estul Berlinului, însoţită de o explicaţie: „Dumnezeu să mă ajute să supravieţuiesc acestei iubiri mortale.”

În martie 2009, pictura realizată din graffiti a fost ştearsă la ordinul autorităţilor, iar Vrubel a restaurat imaginea, după o muncă de doi ani.

Mai multe