Superputerile pietrelor semipreţioase. Cuarţul fumuriu protejează împotriva pericolelor şi accidentelor

7 decembrie 2021   Ghid de viață

Vorbim de mineralele care au fost alese pentru frumuseţea şi durabilitatea lor, apoi tăiate şi lustruite pentru a fi folosite ca podoabă umană. În mod tradiţional, acestea sunt delimitate în cele patru mari pietre preţioase - diamante, smaralde, rubine şi safire, iar pietrele semi-preţioase sunt orice altceva.

Află de unde vin, cum îşi obţin culoarea şi ce proprietăţi vindecătoare au unele dintre cele mai populare astfel de pietre!

Smaraldele au fost preţuite încă din vremea Egiptului Antic, iar această dragoste a continuat până în zilele noastre, bijuteriile cu astfel de pietre fiind considerate o posesie de preţ. Cele mai vechi smaralde au o vechime de aproximativ 2,97 miliarde de ani, dar primele smaralde cunoscute au fost extrase în Egipt. în jurul anului 1500 î.Hr. Pietrele verzi au fost preferatele Cleopatrei şi au fost încrustate în multe dintre podoabele ei regale. Mumiile egiptene erau adesea îngropate cu smaralde. Smaraldele din vremurile egiptene antice sunt de un verde mai puţin intens decât cele din alte părţi ale lumii şi sunt considerate a fi de o calitate inferioară, conform standardului actual.

Despre labradorit, unele voci spun că este o piatră cu puteri magice. Labradoritul este unic deoarece produce propriul efect optic irizat numit labradorescenţă. Asta pentru că lumina intră în piatră, iar piatra reflectă lumina din interiorul ei. Acest efect produce nuanţe irizate de verde, albastru, portocaliu, roşu şi galben. Labradoritul este, de asemenea, renumit pentru proprietăţile sale spirituale. În timp ce mulţi susţin că labradoritul este o piatră magică, alţii consideră că aceasta încurajează transformarea şi schimbările din viaţă.

Amazonitul este o piatră denumită aşa după râul Amazon din Brazilia, unde se credea că a fost descoperită, cu mii de ani în urmă. Se spune că amazonitul a fost folosit încă din secolul al X-lea î.Hr. de către amazoanele semi-mitice – un trib de femei războinice puternice, care l-au purtat ca parte a scuturilor lor. Se spune că amazonitul promovează o stare bună de sănătate fizică. Se crede că ajută corpul uman să se vindece după traume sau boală şi are asocieri şi cu tratarea sistemului nervos şi a glandei tiroide.

Cuarţul fumuriu este o piatră preţioasă transparentă care vine într-o varietate de nuanţe diferite de maro, de la un bronz deschis la aproape negru. Pietrele care au o culoare de maro intens tind să fie cel mai valoros tip de cuarţ fumuriu. Culoarea maro provine din radiaţia naturală care interacţionează cu urmele de aluminiu din cristal. În China secolului al XII-lea, primii ochelari de soare au fost creaţi cu bucăţi plate de cuarţ fumuriu. Se crede că această piatră protejează împotriva pericolelor şi accidentelor şi neutralizează energia negativă.

Onixul este o piatră de culoare neagră cu o textură fină, considerată piatra mistică a lunii decembrie. Este, de asemenea, piatra simbol pentru zodia Leu. Misticii şi vindecătorii holistici cred că onixul promovează regenerarea, intuiţia, instinctele şi fericirea. Se presupune că această piatră creşte dorinţa sexuală şi ajută la schimbarea obiceiurilor proaste. Majoritatea pietrelor onix disponibile în comerţ astăzi au culoarea îmbunătăţită (încălzită şi vopsită) pentru a creşte profunzimea acelei nuanţe de negru.

Ametistul este o varietate de cuarţ, iar cuarţul este al doilea cel mai răspândit mineral pe Pământ. Datorită disponibilităţii sale mari, cuarţul este utilizat la fabricarea materialelor de construcţie, a ceramicii şi a sticlei. Ametistul este cunoscut pentru nuanţa lui vibrantă de violet. Piatra îşi capătă culoarea atunci când fierul înlocuieşte siliconul în structura cristalului, prin iradiere. Culoarea unui ametist poate varia de la violet deschis la violet intens şi poate fi schimbată atunci când este expus la niveluri ridicate de căldură. Se crede că ametistul are proprietăţi metafizice de a aduce pacea mentală şi somnul odihnitor.

@shutterstock

Mai multe