Trucuri şi obiceiuri pentru a stopa căderea părului în mod natural
Podoaba capilară este una dintre cele mai seducătoare atuuri feminine. Din păcate, în timp, aceasta tinde să fie afectată de căderea exagerată a firelor de păr. Ce-i de făcut pentru a opri acest fenomen şi când este cazul să te îngrijorezi?
Căderea părului în limite normale este un proces firesc, în urma căruia firele îmbătrânite sunt înlocuite de unele noi, care vor creşte din acelaşi folicul. În medie, o persoană pierde zilnic între 50 şi 100 de fire de păr, cantitatea care depăşeşte numărul 100 fiind considerată o anomalie. În aces caz, este necesar consultul dermatologului.
Spre deosebire de bărbaţi, femeile nu îşi pierd în totalitate părul, însă firele de păr ale acestora se subţiază, în timp, din cauza scăderii producţiei de estrogen din organism. Aşadar, cele mai întâlnite cauze ale căderii părului la femei sunt schimbările hormonale, în special cele asociate menopauzei, lipsa vitaminei B12, carenţa de fier, stresul emoţional, scăderea bruscă în greutate sau afecţiunile ficatului.
Alimentaţia pentru regenerarea părului
Prevenţia este întotdeauna o idee bună, iar în cazul căderii părului, acest lucru pleacă din interior. Părul tău este imaginea a ceea ce mănânci, cu alte cuvinte. Pentru a preveni căderea lui, urmează, aşadar, o dietă bogată în acizi graşi esenţiali Omega-3 (peşte gras, nuci, seminţe de in), fier (spanac, cereale integrale), zinc (carne de vită), vitaminele A şi C (morcovi, citrice, kiwi) şi complexul de vitamine B (mazăre, broccoli, lapte de capră, ton, fructe de mare etc.). Peştele, crustaceele şi alte alimente de provenienţă marină sunt deosebit de importante pentru regenerarea părului, deoarece conţin acizi graşi esenţiali, vitamina B3, fier şi zinc.
Pariază pe proteine!
Cum foliculii de păr sunt alcătuiţi în cea mai mare parte din proteine (keratină), acestea sunt foarte importante în economia unui păr frumos şi sănătos. Mai multe proteine în alimentaţie înseamnă mai multă hrană pentru păr. Lipsa unei cantităţi optime de proteine în organism duce la o creştere mai lentă a părului, la ruperea firului sau la căderea lui. Cele mai bune surse de proteine pentru creşterea părului sunt alimente cât se poate de sănătoase precum ouăle, nucile, peştele gras precum somonul, carnea de vită, brânza de vaci şi fasolea.
Masajul ajută
Dacă alimentaţia potrivită şi suplimentele specifice creşterii părului sunt elementele-cheie în această problemă de frumuseţe, masajul este o procedură complementară destul de benefică. Msajul scalpului, mai exact, poate ajuta la regenerarea părului şi este indicat să fie făcut în asociere cu aplicarea unor măşti sau uleiuri pentru păr. Masajul stimulează scalpul şi, prin aceasta, şi creşterea firului de păr, dar poate ajuta şi la îmbunătăţirea grosimii acestuia. Prin masajul zilnic al scalpului, câştigi, aşadar, de două ori: scapi de stresul şi de tensiunea acumulate peste zi şi ajuţi la creşterea mai rapidă a podoabei capilare.
Miracolul din sucul de ceapă
Dacă poţi trece peste mirosul acestei legume, culegi beneficii şi pentru părul tău. S-a demonstrat că sucul de ceapă este folosit cu succes în tratarea alopeciei areată (căderea părului în unele zone ale scalpului), prin stimularea creşterii părului. Asta, deoarece sucul de ceapă îmbunătăţeşte circulaţia şi hrăneşte foliculii firelor de păr. Foloseşte sucul stors de la câteva cepe ca mască pentru păr, pe care să o aplici pe scalp şi să o laşi să acţioneze timp de minimum 15 minute. Şamponează, apoi, părul în mod obişnuit.
Obiceiuri benefice de îngrijire a părului
Cum căderea părului este provocată şi de folosirea unor produse de coafare care agresează firul de păr sau de utilizarea în exces a plăcii de păr, este cazul să-ţi corectezi acest ritual. În plus, respectă şi alte reguli care pot preveni ruperea şi căderea firelor.
- Nu-ţi spăla părul mai des de trei ori pe săptămână, pentru a nu îndepărta uleiurile naturale care protejează firul de păr.
- Foloseşte şampoane naturale, fără aditivi artificiali puternici, şi şamponează-ţi părul o singură dată.
- Evită uscarea părului cu aer prea cald.
- Nu folosi în exces accesorii dure pentru prinderea părului şi încearcă să nu-ţi ţii prea mult timp părul prins în coc sau coadă.
FOTO Shutterstock.com