Urmează să fii naşă de cununie sau de botez? Ţine cont de lista cu ce îndatoriri ai pentru eveniment

6 septembrie 2021   Ghid de viață

Atunci când eşti rugată să fii naşă, fie la nuntă, fie la botez, ai o mare responsabilitate, aceea de a fi părinte spiritual. La aceasta se adaugă şi o serie de responsabilităţi, în ziua evenimentului, dar şi în cele premergătoare.

Dacă unele îndatoriri sunt doar cu rol de sfătuire pentru viitorii însurăţei sau pentru părinţi, în cazul botezului, la altele va trebui să bagi adânc mâna în buzunar. Tradiţiile diferă de la o zonă a ţării la alta, însăindiferent de ce responsabilităţi vei avea, nu uita, că acceptând să fii naşă, ai intrat într-o nouă familie!

La nuntă

Înainte de petrecere

În timpul pregătirilor, vei fi cu siguranţă una dintre cele mai bune prietene ale miresei. Împreună veţi alege lumânările de la cununie, voalul, coroniţa, precum şi baticul ce va fi folosit la finalul petrecerii. Toate acestea vor fi achitate de naşi, împreună cu cheltuielile pentru biserică. O altă sarcină este de a comanda turta miresei, cu care vei merge la ea acasă. Aici o vei ajuta să se pregătească şi-i vei rupe turta. Naşii pleacă cu mirii către biserică, unde te aşteaptă alte responsabilităţi. Tu, ca naşă, eşti cea care intră cu mirele în biserică, iar în urma voastră naşul cu mireasa. Deoarece voi veţi fi părinţii spirituali ai noi familii, este de datoria voastră să ţineţi lumânările în timpul cununiei, un semn al noii căi pe care tinerii au pornit împreună. Tot în sarcina voastră va cădea şi punerea inelelor pe mâinile mirilor, precum şi înlăturarea cununiilor. La final, veţi părăsi împreună cu mirii biserica, pentru a vă îndrepta spre locul petrecerii.

În timpul petrecerii

Cu siguranţă mireasa ţi-a cerut ajutorul şi sfatul pentru organizarea petrecerii. Ai fost mâna dreapta în tot ceea ce a ţinut de meniu, tort, muzică, decoraţiuni, flori şi surprize pentru invitaţi. Îndatoririle la petrecere încep încă de la intrare, când îi vei întâmpina pe invitaţi împreună cu mirii. Totodată, o vei ajuta pe mireasă cu orice are nevoie pe parcursul petrecerii, iar la final îi vei scoate voalul şi-l vei aşeza pe capul fie a domnişoarei care a prins buchetul, fie a celei desemnată de mireasă pentru a-l primi. La final, vei lega baticul pe capul miresei şi-i vei da o oglindă pentru a vedea cum arată în postura de femeie măritată. O tradiţie mai puţin respectată în zilele noastre este cea în care naşii, împreună cu mirii, merg la biserică. Astfel, la o săptămână după nuntă, naşii îmbodobesc lumânările de la cununie cu flori proaspete şi merg să obţină binecuvântarea preoţilor, pentru ca noua familie să pornească pe noul drum.

La botez

Multe dintre cuplurile care s-au căsătorit au obiceiul să îi pună pe naşii de cununie şi ca naşi de botez pentru primul copil. În ceea ce priveşte botezul, ca naşă ai noi responsabilităţi. În sarcina ta vor cădea lumânările, precum şi florile cu care vor fi împodobite. Tot tu va trebui să cumperi doi metri de pânză necusută cu care va fi înfăşat copilul, precum şi hainele cu care se va îmbrăca după ce este scos din cristelniţă. Nu lipsesc darurile pentru cel mic, în cazul fetiţelor fiind cercei, iar băieţeilor un lanţişor cu pandantiv. În timpul Tainei Botezului, tu vei fi cea care va ţine bebeluşul, îl vei dezbrăca şi înveli după ce este scos din cristelniţă. Ca naşi, este din nou sarcina voastră să plătiţi pentru serviciul religios şi să îi ajutaţi pe părinţi cu organizarea petrecerii, unde aveţi datoria să aduceţi băutura pentru masa festivă.

Bine de ştiut! Trusoul copilului este compus din încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării şi scutece. La botez, mărturiile invitaţilor ar trebui să intre în sarcina naşilor.

@shutterstock

Mai multe