4 alimente surprinzătoare care atacă dinţii
Un zâmbet luminos, alb, este important pentru creşterea increderii şi a stimei de sine. De aceea, mulţi dintre noi investim sume importante în paste de dinţi pentru albire, kituri de albire acasă sau intervenţii dentare pentru restabilirea strălucirii danturii.
În timp ce anumite alimente te pot aduce mai aproape de idealul de albire a danturii,alte ingredient surprinzătoare te sabotează,atacând dinţii,prin construirea plăcii dentare,deteriorarea smalţului sau provocarea eroziunii acide.
Lămâile şi portocalele
Fructele citrice,precum lămâile,lămâile verzi şi portocalele,conţin acid citric,care erodează smalţul dinţilor,cauzând adesea sensibilitate dentară.
Piureul de cartofi şi pastele
Din cauza conţinutului ridicat de carbohidraţi,cartofii şi pastele făinoase nu sunt foarte bune pentru zâmbetul tău. De ce? Ei bine,alimentele din categoria carbo construiesc placa – iar cele care conţin gluten (pastele) sunt chiar mai rele.
Toată lumea are un anumit nivel de placă pe dinţi,inevitabil. Acest inamic invizibil este cauza numărul unu a unei multitudini de probleme de sănătate orală,de la apariţia cariilor dentare la respiraţia urât mirositoare şi probleme ale gingiilor. Adică tot ceea ce stă în calea unui zâmbet frumos şi sănătos.
Sfecla
La fel ca vinul roşu,sfecla roşie este puternic culorată,astfel că ar putea fi de vină pentru acele pete maronii,galbene,de pe suprafaţa dintelui. Vegetalele precum spanacul şi ţelina sunt legume mult mai prietenoase cu dantura.
Gheaţa
Foarte mulţi oameni cunosc durerea şi disconfortul cauzate de un dinte ciobit,să nu mai vorbim de cât te costă ca să îl tratezi şi plombezi! În cazul în care eşti tentată să ronţăi gheaţa din băuturile reci,renunţă la acest obicei. Strică emailul dinţilor. Si,spre deosebire de piele sau părul,odată ce un dinte este deteriorat,organismul nu poate interveni pentru a-l repara.
De asemenea,cel mai bine estă să te speli pe dinţi înainte de micul dejun. De obicei,la prima masă din zi se mănâncă ceva dulce sau acid,ale cărui efecte negative încep să se manifeste la mai bine de 30 de minute după. Clătirea cu o apă de gură cu fluor după micul dejun este cea mai bună acţiune pentru reîmprospătarea respiraţiei.