5 obiceiuri care favorizează apariţia prematură a ridurilor

6 septembrie 2019   Viață de vedetă

Odată cu înaintea în vârstă are loc apariţia ridurilor ca urmare a degradării fibrelor de colagen şi elastină, proces care slăbeşte structura de susţinere a pielii. Aceste efecte pot fi întârziate însă prin evitarea unor obiceiuri dăunătoare, care ar putea accelera procesul natural de îmbătrânire a pielii.

Consumul de alimente cu un grad ridicat de procesare

Mesele bogate în alimente inflamatorii - pâine albă, carne roşie, băuturi carbogazoase, deserturi sau alimente procesate - pot accelera îmbătrânirea pielii. Un efect benefic îl va avea, însă, o dietă bogată în acizi graşi omega-3, antioxidanţi, fibre, Vitamine A, C şi E, precum şi o bună hidratare.

“Legătură dintre zahăr şi creşterea în greutate sau zahăr şi apariţia cariilor este bine cunoscută, dar mai puţin cunoscute sunt  efectele consumului de zahăr şi grăsimi în exces asupra pielii. Zahărul provoacă modificări hormonale similare celor care au loc atunci când suntem supuşi unui nivel ridicat de stres, ceea ce afectează fibrele de colagen şi elastină”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Fumatul

Fumatul este, cu siguranţă, unul dintre obiceiurile care provoacă mai vizibile leziuni ale pielii: lăsarea pleoapele, apariţia cearcănelor, precum şi a ridurilor din jurul ochilor şi buzelor.

“Fumatul deteriorează piele pe două planuri: pe de o parte, nicotina din ţigări determină restrângerea vaselor de sânge, în special la nivelul pielii, ceea ce restricţionează fluxul de oxigen şi nutrienţi către straturile exterioare ale dermului şi, pe de altă parte, fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice, multe dintre ele afectând colagenul şi elastina”, spune domnul doctor.

Consumul de alcool

Consumul de alcool frecvent şi în exces (mai mult de 5 pahare pe săptămână) va grăbi procesul de îmbătrânire a pielii.

“Alcoolul nu conţine substanţe nutritive şi, în plus, are un efect negativ asupra vitaminei A, un antioxidant important responsabil pentru regenerarea celulară”, explică specialistul dermatolog.

Lipsa somnului

Persoanele care suferă de insomnie sau au un somn neliniştit prezintă de obicei mai multe riduri în zona din jurul ochilor decât cele care au parte de un somn odihnitor de minim şase ore pe noapte.

Pe lângă odihnă, la fel de importantă este şi poziţia în care dormim: aceasta trebuie să fie cât mai liniştită şi confortabilă, de preferat întins pe spate – pentru a preveni durerile de spate şi gât, dar şi aparitia ridurilor faciale.

Consumul de cafea

Din păcate pentru băutorii de cafea, această băutură poate accelera îmbătrânirea prematură a pielii atunci când este consumată în exces. Cafeaua creşte nivelul cortizolului din organism şi, pe de altă parte, are rolul unui diuretic.

Mai multe