5 obiceiuri care te îmbătrânesc

16 martie 2018   Viață de vedetă

Îmbătrânirea este un proces inevitabil, dar pe care-l putem încetini sau accelera prin ceea ce facem în fiecare zi. Stilul de viaţă sănătos şi sportul ne ajută să ne menţinem starea generală de sănătate, însă multe dintre noi avem câteva obiceiuri care duc la apariţia prematură a îmbătrânirii, şi anume:

Lipsa somnului

Incapacitatea de a adormi sau insomnia pot accelera procesul de îmbătrânire. Poate că atunci când eşti tânără nu simţi efectele pe care le are lipsa somnului, dar pe  măsură ce înaintezi în vârstă, corpul are nevoie de somn. Studiile recente arată că există o legătură între hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creşterea în greutate, şi chiar oboseala cronică resimţită de la o anumită vârstă. Recomandate sunt 8 ore de somn neîntrerupt.

Fumatul

Ştim cu toţii că fumatul cauzează cancer, dar nu toată lumea ştie că te îmbătrâneşte. Deoarece fumatul reduce oxigenul la nivelul pielii şi inhibă circulaţia sângelui, provoacă uscarea pielii. De asemenea, toxinele şi radicalii liberi care sunt eliberaţi în organism conţin compuşi nocivi care afectează producţia de colagen a organismului şi chiar descompun proteinele pielii, lucru care creşte nivelul de stres oxidativ asupra celulelor şi accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Alcoolul

Un ficat sănătos este esenţial pentru un tegument sănătos, deoarece este organul care elimină toxinele care pot afecta pielea. Consumul excesiv de alcool afectează ficatul şi, ca urmare, toxinele se pot acumula în ficat şi pot creşte riscul de afecţiuni dermatologice, cum sunt rozaceea, acneea, ridurile, schimbarea culorii pielii.

Zahărul

Dieta bogată în alimente care conţin zahăr nu vor afecta doar greutatea, ci va creşte riscul de acnee şi riduri. Când mănânci zahăr, în organism are loc un proces numit glicare, unde zahărul din sânge se ataşează de proteine, formând noi molecule denumite produse finale pentru glicozie avansată sau AGE pe scurt. Când se întâmplă acest lucru, AGE-urile interferează cu elastina şi colagenul (proteinele pielii), ceea ce poate afecta fermitatea şi elasticitatea tegumentului.

Stresul

Studiile au arătat că stresul cronic accelerează procesul de îmbătrânire. Stresul are efecte asupra duratei de viaţă a celulelor şi le deteriorează. Ca rezultat, în corp sunt eliberate niveluri ridicate de cortizol. În plus, ridurile pot să provoace apariţia prematură a ridurilor.

Mai multe