90-60-90, mit sau ideal? Cine a stabilit această normă?
Gusturile se schimbă de un deceniu la altul şi dictează o varietate de reguli. Există o astfel de normă şi în privinţa stabilirii idealului feminin. Timp de mulţi ani s-a crezut că proporţia 90-60-90 indică perfecţiunea, dar cine a fixat această normă şi cât de relevantă mai este în prezent?
Proporţia 90-60-90 este mai degrabă o modalitate de standardizare în lumea modei. Femeile care nu au de gând să meargă pe podium, nu au de ce să se străduiască să atingă acest ideal.
Odată cu dezvoltarea activă a publicităţii televizate şi video de la sfârşitul secolului al XX-lea, a devenit clar că, la televiziune, corpul uman pare mai plin decât în realitate. În încercarea de a corecta o astfel de iluzie şi de a obţine o atractivitate excepţională a modelelor, designerii au folosit un mic truc. Cerinţele speciale care au început să fie făcute fetelor din industria modei avea ca principal scop prezentarea unei figuri feminine fragile. Realizarea de costume pentru prezentările de modă a devenit mult mai uşoară, pentru că exista o mărime standard.
Mitul lui Marilyn Monroe
Este de înţeles de ce au fost selectate fetele subţiri ca modele, dar de ce exact 90-60-90? Originea interesului crescut faţă de acest ideal a fost popularitatea vedetei anilor `60 Marilyn Monroe. Figura idolului feminin de atunci corespundea exact proporţiilor menţionate mai sus, dar trebuie avut în vedere faptul că diva avea o înălţime de numai 1,66 cm. Cu toate acestea, fetele mai înalte nu erau deosebit de îngrijorate. Toată lumea îşi dorea să fie la fel de frumoasă ca iubita Marilyn, deci au tins spre aceleaşi forme şi dimensiuni.
Cel mai interesant lucru este că, în afară de Monroe însăşi, nimeni nu se potrivea exact cu caracteristicile general acceptate. Multe vedete se pot lăuda cu o figură seducătoare şi forme voluminoase, dar nu cu măsurile90-60-60. De pildă, Monica Bellucci avea 92-62-92, Penelope Cruz 89–62–92, Naomi Campbell 86–61–86. Niciuna dintre ele nu corespunde „etalonului de aur” al frumuseţii, dar fiecare are o armată de fani. Corpurile lor arată perfect chiar şi fără dimensiunile preferate ale designerilor de modă.
Ce figură este considerată ideală astăzi
Din fericire, tinerele încep să se gândească din ce în ce mai mult la sănătatea lor decât la centimetri din talie. De altfel, măsurile standard 90-60-90 depind mult şi de înălţime. Dacă eşti mai înaltă, vei avea alte proporţii şi vei depăşi cei 60 cm din talie ceruţi de standardul stabilit de designeri.
Nutriţioniştii spun că pentru fiecare persoană trebuie să se calculeze valori specifice pentru circumferinţa şoldurilor, taliei, a pieptului şi, de asemenea, pentru greutatea corporală. Dimensiunea taliei este ideal să fie între 60 şi 70% din volumul şoldurilor, iar volumul pieptului şi al şoldurilor trebuie să fie aproximativ egal.
Idealuri diferite în funcţie de continent
Din punct de vedere istoric, cultura şi obiceiurile popoarelor lumii, idealurile de frumuseţe au fost foarte diferite. Reprezentanţii diferitelor naţiuni au propriile idei despre ceea ce înseamnă frumuseţe feminină.
În Asia, fetele se străduiesc să fie cât mai mici şi delicate posibil. Mai mult, în unele ţări, o faţă drăguţă este cea mai apreciată, iar în altele se acordă o importanţă deosebită gâtului subţire.
Europenii pun preţ pe armonie. Nu este necesar să ai o statură mică, dar este de dorit să ai un corp tonifiat. Astfel, italiencele tind să obţină o talie subţire, în timp de olandezele visează să aibă picioare lungi şi subţiri.
În Africa, femeile nu urmează diete stricte pentru a se menţine în formă. Locuitorii acestor locuri au un simţ uimitor al proporţiei, care nu le permite să mănânce prea mult. În plus, stilul lor de viaţă le obligă să fie mereu în mişcare.
Americanii apreciază atât talia de viespe, cât şi formele apetisante, voluptoase. Visul oricărei fete din America aici este să aibă un corp în formă de clepsidră.
Idealul 90-60-90 se estompează şi nu mai înseamnă mult nici măcar în industria modei. Prin urmare, nu are sens să faci eforturi pentru a-l atinge.
FOTO Shutterstock