A fugit de Ceauşescu şi i-a cucerit pe francezi cu mâncarea sa. Povestea româncei care are restaurantul Ibrik din Paris
Să te afirmi în Franţa, patria gastronomiei, iar restaurantul tău să fie numit „unul dintre localurile momentului“ în Paris este o reuşită. Ecaterina Paraschiv, antreprenor şi proprietar al Ibrik Kitchen, a reuşit acest lucru, iar prestigiosul cotidian „Le Figaro“ a scris recent povestea fabuloasă a româncei care a fugit de comunism şi a ajuns chef şi femeie de afaceri în Paris.
Ibrik Kitchen a fost deschis în decembrie 1918 şi a devenit rapid una dintre senzaţiile Parisului în materie de gastronomie, iar restaurantul a fost numit unul dintre „localurile momentului“ de vogue.fr. Localul promovează bucătăria balcanică şi reinterpretează multe dintre mâncărurile româneşti clasice. „Recent deschis pe strada Mulhouse din Paris, Ibrik Kitchen pune la dispoziţie preparate de origine balcanică, printre care sarmale de porc cu mămăligă cremoasă, gulaş de pui şi păstrăv la grătar. O bucătărie exotică şi foarte reuşită“, scria vogue.fr.
Din echipă au făcut parte, o perioadă, doi chefi români, Bogdan Alexandrescu (Dexter) şi Ovidiu Malişevschi, primul dintre ei finalist la prima ediţie a „Masterchef România“, al doilea fost participant la „Chefi la Cuţite“. Deşi proprietar, Ecaterina Paraschiv lucra cot la cot cu ei în bucătărie (foto 2 Galerie).
Românca în vârstă de 39 de ani are o poveste fabuloasă: a fugit, împerună cu părinţii săi, din România, în timpul regimului comunist, a crescut în Franţa, a fost avocat, dar a lăsat totul pentru pasiunea sa: gastronomia. Micii, sarmalele, icrele de fasole, chiftelele, pastrama, coastele, salata de ardei copţi, murăturile şi papanaşii sunt acum şi preferatele francezilor, iar „Le Figaro“ notează că românca este „unul dintre acei oameni care te fac să vrei să te apuci de afaceri“.
„Povestea Ecaterinei Paraschiv, mult mai cunoscută drept Cathy, este una dintre acelea care te fac să vrei să faci afaceri. Născută în Bucureşti, ea a fugit de regimul lui Nicolae Ceauşescu, împreună cu părinţii ei, refugiaţi politic. Avea doar 6 ani şi jumătate. După ce a studiat Dreptul şi a profesat ca avocat, ea a decis să facă ceea ce o pasionează cu adevărat: să gătească“, scrie prestigiosul cotidian „Le Figaro“. „În România, ospitalitatea este ceea ce contează cel mai mult, mereu ne primim familia şi prietenii aşa cum trebuie“, a declarat ea.
Comuniştii i-au aruncat în stradă
Însă a recunoscut că interesul său culinar nu se limitează doar la România, ci „îmbrăţişează“ cultura gastronomică din toată zona Balcanilor şi din Orientul Apropiat. „Din Grecia până în Ungaria şi din Turcia până în Moldova, există specialităţi culinare în care se regăsesc diverse influenţe, atât din Occident, cât şi din Orient. Această cultură este foarte bogată, este ceea ce vreau să transmit eu, iar mâncarea este cel mai bun mod de a o face cunoscută“, a spus Cathy.
Aceasta a lecat din România la 6 ani şi jumătate, în anii cei mai răi ai comunismului, în 1987. Tatăl ei fugise în Franţa cu doi ani înainte, iar Ecaterina şi mama sau au avut mult de suferit din această cauză. Fetiţa a fost dată afară de la grădiniţă, apoi cele două a fost date afară din casă şi au ajuns în stradă, după cum a mărturisit pentru life.ro.
„Era în timpul comunismului, tata fugise din ţară şi drept pedeapsă m-au dat afară de la grădiniţă. Tata, fiind artist plastic, a câştigat un premiu în Paris şi a avut norocul să primească o autorizaţie de a părăsi teritoriul pentru a merge în Franţa şi a recupera premiul. Atunci mama i-a spus să rămână acolo şi că se va descurca ea cumva să mergem şi noi după el. Eu am fost dată afară de la grădiniţă, mama de la slujbă, apoi am fost daţi afară din casă şi am ajuns să locuim cu ţiganii în sectorul 5. Eu am amintiri destul de plăcute pentru că nu mă duceam la şcoală, eram pe străzi cu prietenii mei şi mă jucam toată ziua“, a declarat ea.
A studiat dreptul în Franţa, a urmat o carieră de avocat, dar nu era ceea ce-şi dorea. A devenit mama a doi copii, iar în 2017, a deschis cafeneaua Ibrik, unde servea divesre antreuri, salate şi, evident, cafea la ibric. În decembrie 2018 a deschis al doilea local, Ibrik Kitchen, care a cucerit rapid publicul.
La restaurantul său, Cathy reinterpretează într-o variantă modernă preparatele româneşti şi balcanice. „Pun în prim-plan cultura balcanică, dar cu tehnica şi libertatea gastronomiei franceze. Franţa e ţara mea de adopţie, ţara care mi-a dat totul“, a încheiat Ecaterina Paraschiv.