Adevărul despre Chopin, ţinut ascuns de istorici: compozitorul era gay: „Dă-mi un sărut, dragul meu iubit!“

26 noiembrie 2020   Viață de vedetă

Asumarea orientării sexuale încă este privită ca un act de curaj chiar şi în zilele noastre, mai ales în cazul persoanelor publice. În deceniile sau secolele trecute, însă, putea însemna sfârşitul carierei şi al unei vieţi normale. Scrisori ale compozitorului Frederic Chopin, studiate recent, arată că acesta a fost fost gay, dar că, de-a lungul timpului, acest adevăr a fost ascuns sub „preş“ de istorici.

Arhiviştii şi biografii lui Frederic Chopin au închis ochii deliberat, de-a lungul timpului, asupra orientării sexuale a compozitorului, un adevărat simbol naţional al Poloniei, o ţară conservatoare, notează „The Guardian“.

Chopin's Men (Bărbaţii lui Chopin) un program de radio de două ore difuzat recent la Radiodifuziunea din Elveţia, a relevat că multe scrisori ale compozitorului conţin referinţe clare despre preferinţele homosexuale ale lui Chopin, iar unele chiar aluzii erotice explicite.

Jurnalistul muzical Moritz Weber, care a început să cerceteze scrisorile lui Chopin în timpul carantinei din această primăvară, a declarat că a descoperit un „potop de declaraţii de dragoste făcute bărbaţilor“, uneori chiar aluzii sexuale directe, în scrisorile lui Chopin. Într-una dintre ele, artistul a mărturisit că împrăştie zvonuri că ar avea relaţii cu femei, pentru că acestea sunt „o mantie pentru sentimente ascunse“.

„Nu-ţi place să fii sărutat“, i-a scris Chopin prietenului său de la şcoală Tytus Woyciechowski, într-una din cele 22 de scrisori. „Te rog să-mi permiţi să fac asta astăzi. Trebuie să plăteşti pentru visul murdar pe care l-am avut cu tine azi-noapte“. Scrisorile către partenerul său începeau întotdeauna cu formula „Viaţa mea“ şi se încheiau cu „Dă-mi un sărut, dragul meu iubit“.

Unele scrisori sunt la un pas de a fi explicite sexual şi de a descrie clar acţiunile compozitorului. În iulie 1837, Chopin i-a scris din Londra prietenului său Julian Fontana, relatând cu entuziasm despre „pişoarele publice grozave“, unde „nu poţi avea un moment de linişte“.

Într-o scrisoare din 1829, adresată lui Tytus Woyciechowski, Chopin se referă la „idealul meu, pe care îl servesc cu fidelitate, cel la care visez“. Muzicologul Moritz Weber susţine că, în contextul scrisorii, este clar că acest „ideal“ este însuşi destinatarul epistolei.

Chopin a crescut la Varşovia, dar a părăsit oraşul la vârstă de 20 de ani şi nu s-a mai întors niciodată. Cu toate acestea, el rămâne un simbol naţional în Polonia, unde mai multe festivaluri de muzică dar şi principalul aeroport din Varşovia îi poartă şi numele.

Scrisorile nu sunt deloc bine văzute în Polonia, o ţară al cărei preşedinte, Andrzej Duda, a spus despre mişcarea LGBT că este o  „ideologie mai rea decât comunismul”.

FOTO Shutterstock

Mai multe