Adio, insolaţie! Ţine cont de aceste sfaturi!

14 august 2016   Viață de vedetă

Pentru că suntem în plin sezon estival, ai mare grijă! Dacă stai prea mult la soare, poţi să faci insolaţie şi să te alegi cu arsuri solare. Paza bună trece primejdia rea, aşa că ţine cont de recomandările noastre.

Expunerea prelungită la soare în zilele cu temperaturi ridicate şi deshidratarea sunt doi factori care favorizeazăinsolaţia. În prima fază,se instalează o stare de moleşeală,însoţită de dureri de cap,ameţeli,tulburări de echilibru,convulsii,crampe. La câteva ore,apare roşeaţa la nivelul feţei,iar pielea este foarte fierbinte şi ustură la atingere.

Prima măsură:hidratează-te!

Pe lângă cei 2 litri de apă pe care trebuie să-i bei zilnic,consumă supe,ceaiuri,fructe şi legume cu un conţinut mare de apă. În plus,dacă trebuie să faci efort pe căldură,medicii recomandă să bei 100 ml de apă la fiecare oră. În cazul în care ai făcut insolaţie,optează pentru băuturile cu electroliţi,pentru a înlocui mineralele pierdute prin transpiraţie. În plus,nu bea apă foarte rece,ci la temperatura camerei. Şi ceaiul călduţ de mentă ori compotul din fructe hidratează corpul. Rehidratarea rapidă se mai poate face şi unele prafuri speciale,pe care le găseşti în farmacii.

Răceşte pielea cât mai repede

Dacă ai observat că ai pielea roz sau roşie şi ustură la atingere,pune pe zona afectată comprese reci cu apă sau cuburi de gheaţa învelite într-un prosop. Temperatura scăzută diminuează inflamaţia. De ajutor sunt şi tamponările cu ceai verde rece. Acesta are în compoziţie substanţe care ajută pielea să ajungă cu uşurinţă la temperatura ei normală.

Cum calmezi pielea

Când pielea nu mai este roşie,pentru accelerarea vindecării ei,foloseşte produse cu ingrediente antiiritante,cum sunt aloe vera,ceaiul verde sau muşeţelul. Deoarece suprafaţa lezată este foarte uscată,predispusă la descuamare,următorul pas este să aplici o cremă hidratantă cu textura lejeră. Ea nu trebuie să conţină iritanţi,parfum sau alcool.Poţi să iei şi ibuprofen pentru a calma inflamaţia cauzată de soare.Cremele şi loţiunile cu hidrocortizon 1% sunt şi ele recomandate.

Ce faci dacă apar băşici

Ai pielea înroşită şi plină cu vezicule? După ce ai aplicat un produs antiiritant,bandajează zona cu probleme doar dacă există riscul ca băşicile să se spargă (prin frecarea de îmbrăcăminte). Schimbă bandajul zi de zi. În felul acesta,pielea nu se infectează. De regulă,băşicile mici se vindecă spontan. Este vital să nu le spargi ori să întinzi pe ele creme grase,uleiuri esenţiale sau produse cosmetice ce au în compoziţia lor parfum.

Bulină

Dacă ai arsuri severe şi stări de leşin,greaţă,febră sau băşici infectate,mergi de urgenţă la medic.

Tratamente pentru pielea arsă de soare

Întinde pe fruntea,gâtul,spatele,decolteul sau mâinile arse de soare iaurt natur. Bogat în proteine şi vitamine,acesta are proprietăţi antibacteriene,ajutând la vindecarea rapidă a leziunilor pielii. Întrucât calmează durerea,grăbeşte vindecarea şi hidratează,dacă te-ai ales cu arsuri solare,întinde pe zona inflamată un strat subţire de gel cu aloe vera. Şi cremele cu sunătoare sunt de ajutor,căci planta are proprietăţi calmante şi antiseptice. Când le foloseşti,nu te expune la soare câteva zile,pentru că sunătoarea face pielea mai sensibilă.

Protejează-te!

Pe lângă folosirea unor creme sau loţiuni cu factor de protecţie ridicat,îmbracă-te cu bluze lejere şi subţiri,cu mâneci lungi şi acoperă-ţi capul cu o pălărie cu boruri largi. Îţi vei proteja scalpul şi vârful urechilor şi astfel eviţi supraîncălzirea corpului. Totodată,evită îmbrăcămintea închisă la culoare şi alege-o pe cea confecţionată din ţesături naturale,cum este bumbacul şi inul,pentru că lasă pielea să respire şi o protejează. De asemenea,nu uita ochelarii de soare!

Idei Click! pentru femei

Ai arsuri solarepe faţă sau spate? Aplică felii de castravete sau cartof,pentru reducerea inflamaţiei şi răcirea pielii.

Nu pune niciodată gheaţa direct pe piele!

Dacă nu poţi să dormi din cauza arsurilor,presară peste aşternuturi pudră de talc.

În cazul în care ai treabă prin oraş,încearcă să ieşi din casă la primele ore ale dimineţii sau după ora 17.00. Şi plimbările în parc sau alte activităţi solicitante (grădinăritul,sportul în natură) trebuie evitate între orele 11.00 – 17.00,căci în acest interval orar razele ultraviolete sunt mai puternice.

Mai multe