Agresiune fizică, sărăcie, gânduri de sinucidere. Povestea primului scriitor miliardar din lume, J.K Rowling

15 februarie 2021   Viață de vedetă

În 1990, o necunoscută scriitoare pe nume Joanne Rowland aştepta un tren care s-o ducă în Londra şi se gândea, în acele momente, la un adolescent care urma o şcoală de vrăjitori. Aceasta a fost ideea pe baza căreia s-a creat Harry Potter, însă a fost nevoie de multă magie pentru ca faimosul personaj să prindă viaţă şi să-i schimbe complet destinul celei care l-a creat.

La acea vreme, Rowling terminase facultatea şi plănuia să se mute în Manchester pentru a locui cu iubitul ei. Toate planurile ei au fost date peste cap până la finalul anului, când mama tinerei, Anne, a decedat la numai 45 de ani, după o luptă de 10 ani cu scleroza multiplă. Devastată, Joanne s-a mutat în Portugalia pentru a lua viaţa de la zero şi-a deveni profesoară de engleză.

Rowling a început să contureze prima carte Harry Potter când s-a îndrăgostit de jurnalistul Jorge Arantes. La scurt timp, tânăra a rămas gravidă, s-a mutat cu mama iubitului ei şi a pierdut sarcina. În ciuda sfaturilor prietenilor de-a sta departe de irascibilul Arantes, s-a măritat cu el în octombrie 1992, a rămas din nou însărcinată şi apoi a născut-o pe Jessica.

Din păcate, soţul ei a devenit tot mai violent şi, după ce i-a tras câteva palme, într-o zi, a dat-o afară din casă pe Joanne fără copilul lor. Rowling s-a întors cu poliţia pentru a-şi lua fiica şi, în numai câteva săptămâni, se afla într-un avion în drum spre Marea Britanie cu fiica sa şi primele trei capitole scrise din Harry Potter.

“Eram cât se putea de săracă fără a fi totuşi fără un acoperiş deasupra capului”, spunea faimoasa scriitoare. Tânăra mămică se simţea atât de vinovată că nu-i putea asigura fiicei sale un trai decent, încât începuse să aibă gânduri de suicid.

Şi-a dat seama că trebuia să-şi revină din hăul în care se adâncise, motiv pentru care a început să meargă la psiholog şi să-şi propună să facă un curs de un an, pentru a-şi stabili ţeluri mai îndelungate şi pentru a-şi restabili speranţa în viitor. În 1995, a terminat manuscrisul Harry Potter, însă editurile nu erau deloc impresionate de el. După ce a primit mai bine de 10 refuzuri de a-l publica, Rowling a găsit, într-un final, o editură – Bloomsbury pe numele ei – care i-a oferit un avans de 1.500 de lire sterline pentru întregul volu,.

Pe 26 iunie 1997, autoarea şi-a publicat cartea Harry Potter and the Philosopher's Stone în Marea Britanie, sub numele "J.K. Rowling" din cauza reacţiei pe care puteau s-o aibă băieţii când şi-ar da seama că ar citit o carte scrisă de o femeie.

J.K. Rowling a devenit miliardară la mai puţin de 10 ani de la publicarea primei sale cărţi.

Foto - jkrowling.com, fotograf Debra Hurford Brown

Mai multe