Ai tenul gras? Iată ce nu ar trebui să faci niciodată!
Tenul gras este extrem de comun, la orice vârstă, fie că este vorba de toată faţa sau doar de zona T. Află din acest articol ce greşeli faci şi cum le-ai putea evita, pentru ca chipul tău să radieze îndiferent de anotimp sau ora din zi.
1. Foloseşti loţiune tonică pentru tenul gras
Tonerele sau loţiunile tonice sunt tentante când ai tenul gras,fără a şti că,de fapt,folosindu-le vei înrăutăţi situaţia. Tonerele usucă pielea,aşa că tenul,prin intermediul glandelor,va produce şi mai mult sebum pentru a compensa pierderea cauzată de tonifiant.
Cel mai bine este să foloseşti un astringent blând pe bază de plante,care nu usucă pielea,aşa cum o fac produsele pe bază de alcool.
2. Te hidratezi în mod greşit
La pol opus,unele ingrediente pot face tenul să fie mult mai gras decât este în mod normal,ceea ce duce la o dilatare a porilor şi chiar la erupţii. Cosmeticele care pot dăuna tenului sunt de multe ori produse naturale care conţin ulei de nucă de cocos,unt de cacao şi chiar uleiuri vegetale.
Dacă vrei să îţi hidratezifaţa,cel mai bine este să încerci produse de tip oil-free (fără ulei),care conţin glicerină şi alţi umectanţi ce scot excesul de apă din piele,în loc să te încarce cu şi mai multă grăsime.
3. Foloseşti prea multe produse de make-up
Probabil că deja bănuiai asta:Cu cât foloseşti mai multe farduri şi fonduri de ten,cu atât mai greu îi va fi pielii tale să respire,iar la finalul zilei porii vor fi blocaţi. Atunci când cumperi machiaje,uită-te ca acestea să fie oil-free,şi,totodată,poţi avea grijă ca ele să conţină niacinamida,un derivat de vitamina B,care a fost demonstrat că absoarbe excesul de sebum.
Dacă ştii că uiţi uneori să te speli pe faţă înainte de culcare,încearcă un tampon de curăţare care te scuteşte de eforturi şi îţi lasă tenul să respire.
4. Faci abuz de scruburi pentru ten
Pare logic:Foloseşti scrub pentru piele,o cureţi bine,ai un ten fără grăsimi. Corect? Greşit! Evită scruburile dure,fiindcă acestea,ca şi în cazul tonerelor,pot stimula pielea să producă mai multă grăsime. În schimb,poţi opta pentru tratament de exfoliere pe bază de acid salicilic,pe care să îl foloseşti o dată sau de două ori pe săptămână. Acidul salicilic de fapt se înfiltrează în pori şi dizolvă grăsimea.
5. Te speli prea des pe faţă
Spalarea tenului te face să te simţi mai curată,mai odihnită,dar nu rezolvă problema. Pielea are nevoie de uleiuri naturale,iar spălarea în mod continuu privează glandele de aceste uleiuri şi le obligă să producă şi mai mult sebum.
Dermatologii recomandă spălarea feţei doar de două ori pe zi:o dată dimineaţa şi o dată seara.