Anna Magdalena, muza lui Bach sau adevăratul compozitor al celor mai cunoscute piese ale lui?

8 ianuarie 2021   Viață de vedetă

Un profesor de muzică a emis o ipoteză care a pus pe jar întreaga lume muzicală. Acesta susţine că cele mai de succes piese care poartă semnătura lui Johann Sebastian Bach ar fi compuse, de fapt, de soţia acestuia, care a rămas, în istorie, o anonimă. Este adevărat?

E lucru ştiut că Anna Magdalena, partenera de viaţă a genialului compozitor, l-a ajutat pe acesta cu transcrierea pieselor sale şi cu organizarea în tot procesul muncii lui. Însă există tot mai multe voci care susţin, de ceva vreme, că aportul acesteia nu a fost doar atât, ci incredibil de mare.

Mai mult decât o simplă secretară

Martin Jarvis, profesor de muzică la Universitatea Charles Darwin din Australia, a aruncat bomba în documentarul său din 2014, în care susţine că cea de-a doua parteneră de viaţă a lui Bach era ceva mai mult decât o „secretară” pentru el.

După ce a analizat cerneala şi scrisul de pe manuscrisele lui Bach, Jarvis a ajuns la concluzia că trei dintre operele cele mai cunoscute ale compozitorului îi aparţin, de fapt, Annei Magdalena, cea de-a doua lui soţie. Cele trei opere sunt aria din Goldberg Variations, primul preludiu din The Well-Tempered Clavier şi o bună parte din Cello Suites.

Heidi Harralson, un specialist în scrierea de mână, a confirmat şi el cele susţinute de Jarvis. „Este destul de sigur, din punct de vedere ştiinţific” că Anna Magdalena a fost compozitorul celor trei lucrări. Cei doi cercetători sunt de părere că corecturile făcute şi felul în care sunt scrise notele sunt dovada faptului că aceasta n-a copiat numai compoziţiile, ci le-a şi creat. Ei afirmă că cei care nu fac altceva decât să copieze scrisul cuiva ar face-o apăsat, în ritm uşor, deloc grăbit.

Toţi compozitorii erau bărbaţi

“Ceea ce am descoperit a fi fascinant este faptul că totul e pus acum sub semnul întrebării, şi anume că toţii marii compozitori au fost bărbaţi”, a declarat compozitorul britanic Sally Beamish în momentul în care a prezentat documentarul Written By Mrs Bach în cadrul ceremoniei BAFTA, pe 29 octombrie 2014.

Bach s-a însurat cu Anna în decembrie 1721, la 17 luni de la moartea primei lui soţii, verişoara lui de gradul doi, Maria. Împreună cuplul a crescut toţi copiii lui Bach şi au mai făcut şi 13 copii de-ai lor. Anna nu era numai mama copiilor lui Bach sau ajutorul de bază din cariera lui muzicală, ci şi o soprană talentată, care şi-a continuat traseul profesional pe scenă şi după încheierea căsniciei lor.

“Toată muzica pentru care e cunoscut Bach a fost compusă după ce a cunoscut-o pe Anna Magdalena. E limpede că ea a fost ori muza lui, sursa inspiraţiei, ori cea care şi-a adus mult mai mult aportul la crearea pieseilor. Dar Anna a fost exclusă complet din cărţile de istorie, din păcate”, a conchis Martin Jarvis.

Mai multe