Aşa mamă, aşa fiică!

24 martie 2011   Viață de vedetă

Ce-i transmiţi fiicei tale? Poate felul tău de a fi, poate feminitate sau valorile pe care le-ai moştenit, la rândul tău, de la părinţi. Cu siguranţă însă, eşti mândră de ea, ca şi mamele cu care am stat noi de vorbă.

Delia Nicula,din Bucureşti,şi Doina Mihai,din Panciu,se uită cu drag la fiicele lor,care sunt acum femei în toată firea şi-şi amintesc de toate bucuriile dăruite de-a lungul timpului şi de felul cum le-au pregătit pentru viaţă.

Amândouă şi-au dorit ca fetele să aibă cea mai bună educaţie,să fie mândre de profesia lor şi să pună pasiune în tot ce fac. Dar nici Delia şi nici Doina nu s-au gândit că le vor transmite urmaşelor lor până şi profesia.

Delia Nicula,de 53 de ani,din Bucureşti,este medic de familie şi mamă a doi copii,Răzvan şi Ruxandra. Răzvan,fiul cel mare,a ales Dreptul,dar Ruxandra i-a călcat pe urme şi a ales Medicina. Mai are puţin şi va deveni şi ea medic de familie.

,spune Delia.

Pentru că Delia a trecut de tânără prin experienţa nefericită a unui divorţ,a educat-o pe fiica ei să fie mereu independentă şi stăpână pe propriul destin.

Şi ori de câte ori se uită la fiica ei,Delia este mândră că a reuşit să crească o femeie puternică,sigură pe ea,care ştie ce vrea de la viaţă şi,în acelaşi timp,un medic de valoare,care va pune mai presus de orice viaţa omului din faţa ei.

Doina Mihai,de 56 de ani,locuieşte în Panciu,Vrancea,este educatoare şi are două fete:Elena,de 35 de ani,şi Anca,de 32 de ani. Pentru că ea a crescut fără mamă,într-o casă de copii,a pus mereu familia pe primul plan şi le-a dăruit fetelor o copilărie fericită.

„Ori de câte ori veneau la mine,la grădiniţă,le spuneam ce bine este să fii educatoare. Aşa ai timp şi pentru familie,şi pentru serviciu,iar pentru o femeie familia trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”,povesteşte Doina. Mai înainte de toate,ea le-a transmis fetelor ce înseamnă să fii o mamă şi o soţie adevărată.

Dar Elena şi Anca au moştenit de la mama lor,pe lângă devotamentul pentru familie,dragostea pentru meseria de dascăl. Aşa că amândouă au urmat Facultatea de Filologie din Iaşi.

Anca,fiica cea mică a Doinei,şi-a urmat soţul în Italia şi lăsat cariera de profesoară să mai aştepte. În schimb Elena,după ce s-a căsătorit,s-a întors acasă şi acum este profesoară de franceză în liceul din Panciu.

Soţul ei,Andrei,este şi el profesor de ştiinţe socio-umane şi au împreună un băieţel de 1 an,Teodor-Andrei.

„Ca orice mamă,sunt mândră de fiica mea. Nu i-am impus nimic,nici ce profesie să aleagă şi nici cu cine să se căsătorească,spune Doina. Dar acum,când este femeie în toată firea,mă bucur că ştie cum să încline balanţa între carieră şi familie.”

În timp ce Delia şi Doina îţi povestesc de fiicele lor,îţi dai seama că nu este mândrie mai mare pentru un părinte decât să vadă că modelul său de viaţă se transmite mai departe.

Ce îi transmiţi fiicei tale?

Când o vezi pe fiica ta crescând,vrei să ia de la tine tot ce o face mai puternică,însă nu mereu este aşa. Dacă ea te-a văzut o viaţă întreagă dedicându-te familiei,aşa va face şi ea. Dacă tu ai fost o persoană care a avut totul sub control,la fel va face şi ea cu propria familie.

Dintre toate experienţele de viaţă,cele negative o vor marca cel mai mult. Dacă tu ai avut o căsnicie nefericită şi-i spui că toţi bărbaţii sunt la fel,ea va porni în viaţă cu această imagine negativă. Îi vei transmite toate frustrările şi resentimentele pe care tu le ai şi nu va reuşi niciodată să fie cu adevărat fericită.

Mai multe