Căderea părului - posibile cauze
Tuturor ne cade părul. Se întâmplă în timpul duşului de dimineaţă, în timp ce folosim uscătorul sau cînd îl perii repede – şi asta e normal. În mod normal pierdem între 50 şi 100 de fire de păr zilnic.
Dar pierderea părului poate fi un semn al unei probleme medicale mai serioase care are nevoie de evaluarea unui dermatolog şi posibil de tratament. Iată câteva cauze ale căderii părului şi cum să le combaţi.
Pierderea ereditară a părului
Aceasta este recunoscută ca alopecie androgenică şi,conform Academiei Americane de Dermatologie,este cea mai frecventă cauză de pierdere a părului. Gena poate fi moştenită de fie de la mama,fie de la tatăl tău,deşi sunt şanse mai mari să o ai dacă ambii părinţi aveau această problemă.
Simptome:femeile cu această problemă au tendinţa de a dezvolta subţierea păruluila linia din spatele bretonului. Problema se dezvoltă lent,şi poate începe pe la 20 de ani. Poţi fi vulnerabilă dacă şi mama ta prezintă acelaşi timpar de subţiere. În unele cazuri,pierderea părului poate să fie difuză,afectând întreg scalpul.
Analize:Dermatologul va examina tiparul căderii părului pentru a determina dacă este ereditar şi ar putea cere analize de sânge pentru a elimina alte cauze. O biopsie a scalpului este făcută uneori pentru a vedea dacă foliculii de păr au fost înlocuiţi cu foliculi miniaturizaţi,un semn sigur al eredităţii pierderii părului.
Ce poţi să faci:încetineşte căderea păruluiprin aplicarea de minoxidil la nivelul scalpului de două ori pe zi. Acesta funcţionează atât la bărbaţi,cât şi la femei,deşi ele ar trebui să folosească o formulă mai diluată,pentru a preveni efecte secundare nedorite. Femeile nu ar trebui să folosească minoxidil dacă sunt însărcinate sau alăptează.
Hipotiroidism
Milioane de oameni,majoritatea femei,suferă de boli tiroidiene. Atunci când corpul tău produce prea puţin hormon tiroidian,hormonul responsabil cu metabolismul,ritmul cardiact şi starea de spirit,se spune că ai hipotiroidism sau o glandă tiroidala subactivă. Dacă produce prea mult hormon,suferi de hipertiroidie sau o tiroidă hiperactivă. Hormonul tiroidian este răspunzător pentru tot:de la rata de bază a metabolismului tău la creşterea părului,pielii şi unghiilor. Dar când nu ai cantităţile corespunzătoare,este posibil să observi modificări în funcţiile corpului.
Simptomele:Hipotiroidismul poate cauza mai multe simptome,printre care crestere în greutate inexplicabilă,oboseală,constipaţie,depresie şi dificultaţi în concentrare. Părul,pielea şi unghiile pot deveni mai fragile şi se rup mai uşor. Este mai frecvent la femei,în special la cele peste 50 de ani.
Hipertiroidismul poate cauza pierderea inexplicabilă în greutate,palpitaţii ale inimii,nervozitate,iritabilitate,piele umedă şi slăbiciuni ale muşchilor. Se poate,de asemenea,să ai pierderi de păr,pentur că ti se accelerează metabolismul.
Analize:Câteva analize de sânge pot stabili nivelul hormonului care stimulează tiroida.
Ce poţi să faci:Doctorul îţi poate prescrie medicaţie pentru hormonul tiroidian pentru a aduce nivelul acestuia la normal. Teste regulate trebuiesc făcute pentru a regla dozajul.
Anemie indusă de lipsa de fier
Femeile care au pierderi mari în timpul menstruaţiei sau nu mănâncă destule mâncăruri bogate în fier pot fi predispuse deficienţei de fier,în care sângele nu are suficiente globule roşii. Acestea transportă oxigenul prin corp,dându-ţi astfel energia de care ai nevoie.
Simptome:Anemia indusă de lipsa de fier cauzează oboseală extremă,slăbiciune şi piele palidă. Ai putea de asemenea să ai dureri de cap,dificultăţi de concentrare,mâini şi picioare reci,precum si pierderea părului.
Analizele:Un test al sângelui pentru a măsura feritina,proteina care stochează fierul în corp,este de obicei necesar pentru a detecta anemia.
Ce poţi să faci:Mănâncă alimente bogate în fier,cum ar fi carnea de porc,vită sau peşte,frunze verzi,cereale şi fasole – combinate cu alimente bogate în vitamina C,care îmbunătăţeşte absorbţia de fier. Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi,8 mg după menopauză. Întreabă-ţi doctorul dacă ar trebui să iei suplimente cu fier. Poţi,de asemenea,să găseşti suplimente speciale pentru pierderea părului.