Când viaţa are gust şi aromă... de blog

21 august 2012   Viață de vedetă

Până mai ieri, pentru Alice Ciobanu şi Mihaela Simiuc, din Iaşi, pasiunea pentru gătit stătea bine ascunsă în umbra datoriei de mamă. Însă un aparat de fotografiat şi îndemnul câtorva prietene au adus pasiunea celor două ieşence din lumea virtuală a blogului în lumina reflectoarelor.

Orice moldoveancă ştie că gătitul face parte din moştenirea de familie pe care ţi-o transmite mama şi pe care trebuie s-o dai ca zestre fiicei tale.

Toate moldovencele pe care le cunosc pun în bucatele lor dragostea pentru cei dragi.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul Mihaelei şi al lui Alice. Alice are 37 de ani,este mama unei fetiţe de 2 ani şi,până să o nască pe Miruna,a lucrat în domeniul marketingului.

Mihaela are 38 de ani,doi copii,Amira de 4 ani şi Robert de 6 ani,şi a profesat în domeniul vânzărilor,într-o firmă din Iaşi.

Acum amândouă şi-au pus cariera în stand-by pentru a-şi creşte copiii şi pentru a se dedica noii pasiuni care le ghidează viaţa:blogul culinar.

Niciuna nu şi-a imaginat că bucătăria lor va deveni într-o zi o carte de reţete deschisă tuturor gospodinelor,fie ele începătoare sau cu state vechi,iar acum nu ar concepe viaţa fără toată această lume virtuală care le înconjoară.

Cum au început? Cum au făcut primii paşi? Cât de greu le-a fost? Aflăm numaidecât!

Primii paşi şi poze din... avion

Ispita virtuală numită „blog“ a apărut în viaţa lui Alice prin intermediul unei prietene,Monica.

Aceasta i-a arătat cât de uşor poţi să-l faci,şi de aici până la prima reţetă lansată spre gurmanzii de pe internet a fost doar un pas. Aşa a apărut Bucătăria Albinutzei.

„La început am luat totul în joacă:scriam despre orice,postam şi reţete,dar bineînţeles că pozele erau făcute ca din avion.

Nu luam nimic în serios. Încetul cu încetul,pasiunea pentru gătit şi pentru blog m-a prins.

Am început să mă inspir şi din bucătăriile internaţionale,să învăţ să fac fotografii mai bune,să scriu reţetele mai detaliat şi,din martie 2011,mi-am dedicat din ce în ce mai mult timp blogului“,mărturiseşte Alice.

Emoţii şi o comunitate ca o familie

Nu-i place să fie fotografiată,în schimb ar sta ore în şir în bucătărie să gătească şi să fotografieze.

Acum are o mulţime de surse de inspiraţie pe internet,dar are şi un caiet vechi pe care l-a găsit de curând şi din care se inspiră ori de câte ori vrea ceva tradiţional.

Adoră să prepare mâncăruri cu carne,dar pentru mica gurmandă de 2 ani pregăteşte cu plăcere şi dulciuri simple şi ingenioase.

Dacă ar putea renunţa la blog?

„Nici gând! O mare parte din viaţa mea e acolo! Mi-am făcut o mulţime de prieteni cu care mă sfătuiesc şi mă întâlnesc la evenimentele cullinare.

Noi,bloggerii culinari,suntem ca o familie! N-aş putea renunţa la ei niciodată!“,se destăinuie protagonista noastră.

Un blog cu aromă de prăjitură

E târziu. Trecut de zece seara. În sfârşit,copiii dorm şi în casă e linişte.

Acum Mihaela găseşte timpul să scrie,să răspundă e-mailurilor şi să posteze reţetele pe care le-a făcut astăzi.

Mihaela,cu cei doi copii:Amira şi Robert

Cei doi copii o ţin „în priză“ toată ziua,dar printre picături reuşeşte să gătească şi să fotografieze tot ce prepară.

„Îmi amintesc că prima reţetă postată a fost o prăjitură cu ciocolată care avea o fotografie ca vai de ea.

Între timp mi-am luat un aparat nou,mai performant şi am învăţat foarte multe.

Am colţul meu în casă şi copiii ştiu că nu au voie să umble. Dar se implică şi ei în tot ce fac.

Acum le-am dat lor aparatul cel vechi şi se amuză gătind şi făcând poze „ca mami“.

De multe ori stau în bucătărie cu mine şi îi las să-şi facă propria prăjitură sau să frământe o bucată de aluat“,se confesează Mihaela în dulcele grai moldovenesc.

„Fac mâncare pentru că trebuie... Însă cu dulciurile e altă poveste,ele au propria personalitate şi în bucătărie,şi în fotografie,şi pe blog.

De aceea mi-am şi numit blogul «Dulciuri fel de fel». Ador să îmbin aromele şi ingredientele,să mă inspir de pe alte bloguri,să combin diverse idei,să recreez reţete vechi.

E incomparabil sentimentul pe care ţi-l dau fanii care te citesc zi de zi,oameni pe care nu-i cunoşti şi care-ţi scriu ca să-ţi ceară un sfat sau să afle secretele unei prăjituri“,povesteşte cu pasiune protagonista noastră.

Reţetele Marianei

Când vă scriu aceste rânduri,colega mea,Mariana Robescu,„bucătarul-şef” al revistei „Click! Poftă bună!”,tocmai a terminat de pregătit pentru toată redacţia o îngheţată cu ciocolată.

Delicioasă!  De un an,are un blog culinar pe care-l citesc zilnic peste 2.500 de gospodine:www.retetelemarianei.ro.

Şi l-a dorit dintotdeauna,după cum mărturiseşte chiar ea:„Îmi place să ştiu că reţetele mele ajung în casele atâtor cititoare.

Sunt unele care-mi scriu din străinătate,altele care au învăţat să gătească de pe blogul meu.

Cele mai emoţionante sunt mulţumirile pe care le primesc de la ele pentru o reţetă sau un sfat“.

Mai multe