Care au fost primele şi ultimele cuvinte rostite de Pablo Picasso. Numele lui întreg e format din 23 de cuvinte

22 februarie 2021   Viață de vedetă

Pablo Picasso este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii, creatorul unei opere de artă impresionante. Cele mai multe dintre picturile lui sunt abstracte, de-a dreptul bizare, însă tocmai acest lucru le deosebeşte de restul lucrărilor semnate de alţi artişti.

Picasso deţine recordul pentru cele mai multe opere de artă create vreodată de un om. Timp de 78 de ani, a produs peste 13.500 de picturi şi desene, 100.000 de printuri şi gravuri, 34.000 de ilustraţii pentru cărţi şi 300 de sculpturi şi ceramice. În total, este vorba despre peste 147.800 de piese de artă ce poartă o singură semnătură. Când a murit, Picasso era cel mai bogat artist din istorie.

Iar acestea nu sunt singurele recorduri deţinute de el. Pablo a vândut cel mai scump tablou din lume – „Femeile din Alger” a fost cumpărat, în 2015, cu suma impresionantă de 179,3 milioane de dolari!

Faimosul pictor s-a născut pe 25 octombrie 1881, în Malaga, Spania, iar numele lui complet este format din 23 de cuvinte, şi anume: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Toate aceste nume provin de la rude sau sfinţi.

Când Pablo a venit pe lume, era atât de mic, încât asistenta a crezut că era mort şi l-a lăsat de izbelişte concentrându-se numai pe mama lui, măcar ea să supravieţuiască naşterii. Din fericire, unchiul lui şi-a dat seama că nou-născutul era viu şi le-a spus asta celor de faţă, reuşind astfel să-l salveze pe micuţ.

Pe măsură ce lua în greutate şi creştea tot mai mult, Picasso a rostit şi primul său cuvânt – „lapis”, care înseamnă, în spaniolă, „creion”. Tatăl lui, care era de asemenea artist, a început să-l înveţe pe fiul său tot ce ştia el despre artă. Iar, la 9 ani, Pablo a realizat prima lui pictură, intitulată „Le Picador”, care-l întruchipa pe un om călare la corridă.

Când Pablo a împlinit 13 ani, tatăl lui a renunţat să-i mai predea fiului său lecţii de artă, considerând că ajunsese mai bun decât el. Tot la acea vârstă, Picasso a intrat la Şcoala de Arte, reuşind să-şi dea toate examenele într-o săptămână, lucru care necesita, în mod normal, o lună întreagă. În acelaşi an, a avut prima lui expoziţie de pictură, în spatele unui magazin care vindea umbrele.

După ce sora lui mai mică a murit de difterie, întreaga familie a pictorului s-a mutat la Barcelona. Primul serviciu pe care l-a avut Pablo a fost când a lucrat pentru negustorul de artă Pere Menach.

1,62m.

Pablo Picasso a fost inventatorul cubismului, un stil de pictură din arta modernă care reduce obiectele la simple forme geometrice, însă pictorul mai era şi sculptor, ceramist, scenograf, poet, dramaturg şi un soi de copy writer. În timp ce Germania ocupa Parisul, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, picturile lui Picasso au fost interzise de nazişti pentru simplul motiv că nu urmau regulile obişnuite ale artei.

Cum spuneam, când a murit - pe 8 aprilie 1973 - Picasso era cel mai bogat artist din istorie. A decedat în Franţa, din cauza unui edem pulmonar şi-a unui infarct. Ultimele lui cuvinte au fost - „Beţi în cinstea mea, beţi pentru sănătatea mea! Ştiţi că eu nu mai pot să beau.”

După moartea sa, soţia lui, Jacqueline Roqe, se simţea atât de tristă şi de însingurată, încât s-a sinucis, 13 ani mai târziu, împuşcându-se. Tot ea a fost cea care nu i-a permis nepotului artistului, Claude, să participe la înmormântarea pictorului, din cauza unei discuţii avute cu el despre moştenirea acestuia, lucru care a dus la altă tragedie: Claude a băut înălbitor şi, trei luni mai târziu, era mort şi el.

Foto - Instagram Pablo Picasso Artwork Official

Mai multe