Care sunt substanţele periculoase din fardul de pleoape. Cel mai rău, PET!

25 august 2020   Viață de vedetă

Industria cosmetică înseamnă în mare parte substanţe chimice. Unele pot fi utilizate în siguranţă, altele, însă, dăunează sănătăţii. Nu este vorba doar de parabeni. Sunt şi alte substanţe periculoase în fardul de pleoape, de exemplu. Cea mai de temut se numeşte polietilenă tereftalat, o combinaţie de plastic cu aluminiu.

Citeşte eticheta produselor cosmetice şi evită să le cumperi pe cele care conţin PET, prescurtarea de la polietilena tereftalat. Aceasta se situează în fruntea listei cu substanţe periculoase în fardul de pleoape şi ar fi mai bine să nu foloseşti produse care conţin acest compus chimic.

Îl poţi găsi printre ingredientele loţiunilor de corp, a fondurilor de ten şi a cremelor tip BB, a spray-urilor colorante cu sclipici, în lacurile unghii vopselurile de păr şi fardurile de pleoape şi obraz. Deşi este foarte utilizată în industria de înfrumuseţare, polietilena tereftalat atrage o mulţime de efecte adverse asupra sănătăţii.

Specialiştii atenţionează că această substanţă poate declanşa tulburări hormonale, care pot conduce la îmbolnăvirea unor organe interne şi la instalarea infertilităţii. Mai mult decât atât, unele studii au scos la iveală că expunerea prelungită la această substanţă ar putea duce la apariţia formaţiunilor canceroase.

Sunt peste 25 de substanţe periculoase în fardul de pleoape

Parabenii nu mai sunt duşmanul numărul unu al sănătăţii, când vine vorba de produse cosmetice şi de îngrijire. Pe lista neagră se numără şi alţi compuşi chimici dăunători, iar unii dintre ei au potenţial cancerigen. De exemplu, Sodium Lauryl Sulfate poate să imite estrogenii şi tulbură activitatea tiroidei.

Propilen glycol este o altă substanţă chimică periculoasă; o găseşti pe etichetă sub denumirea prescurtată PG. Aceasta poate produce iritaţii ale ochilor şi tractului respirator, tulburări de dezvoltare şi hormonale.

Potrivit PlasticsInfo.org, polietilena tereftalat este un ingredient folosit în mod uzual la producerea bidoanelor de plastic şi altor materiael plastice. Acest compus, spune aceeaşi sursă, creează o barieră excelentă împotriva oxigenului şi a dioxidului de carbon.

Cu toate astea, organizaţia Food and Drug Administration consideră că nu este periculoasă pentru sănătate utilizarea PET în producerea de ambalaje pentru alimente.

Ia trusa comestica şi verifică ingredientele de pe fardurile de pleoape. Polietilena terftalat apare abreviat PET, PETE, PETP sau PET-P.

@shutterstock

Mai multe