Carte Recordurilor: cel mai bătrân om din lume e un român de 111 ani şi 7 luni

29 mai 2020   Viață de vedetă

Familia lui Bob Weighton a confirmat: bătrânul englez a murit în somn, în noaptea de 28 mai 2020. Avea 112 ani, era bolnav de cancer şi locuia în Alton, un mic oraş din Hampshire. Conform Cărţii Mondiale a Recordurilor, titulatura longevităţii masculine îi revine acum lui Dumitru Comănescu, un român.

În cei 112 ani de viaţă, Bob Weighton a văzut şi a trecut prin multe, inclusiv două războaie mondiale şi temuta febră spaniolă. Nu mai puţin de 26 de prim miniştri britanici s-au peridat prin guvernele din timpul său şi cinci monarhi au purtat coroana regală a Marii Britanii. Întrebat, odată, care este secretul longevităţii sale, Bob a răspuns mai în glumă, mai în serios: „evit moartea”.

Cine a fost Bob Weighton

Robert Grant Pitts "Bob" Weighton s-a născut la data de 29 martie 1908 în oraşul Hull din Anglia. Avea şase fraţi şi surori. Plăcându-i cartea, tatăl său a făcut tot posibilul ca Bob să-şi termine studiile, trebuind să plătească trei lire sterline pe semestru pentru ca fiul său să rămână la şcoală până la 16 ani. Acest lucru i-a permis băiatului să primească stagiu de inginerie marină. După ce şi-a primit calificarea, Bob s-a mutat în Taiwan, unde a primit un post de profesor, deşi a trebuit mai întâi să petreacă doi ani în Japonia pentru a învăţa limba.

În 1937 s-a căsătorit cu Agnes, şi ea profesoară, iar când s-a născut primul lor fiu, David, au decis să se întoarcă în Anglia. Numai că, Al Doilea Război Mondial părea inevitabil - anul era 1939 - aşa că au plecat din Taiwan, dar s-au stabilit mai întâi în Canada, apoi în SUA. Aici, Bob s-a angajat la o fabrică ce făcea avioane militare pentru Marea Britanie şi, în acelaşi timp, colabora cu serviciile secrete ale SUA.

După terminarea războiului, Bob s-a putut întoarce, în sfârşit, acasă cu familia. După ani de profesat la universitatea din Londra, Bob şi soţia sa s-au mutat în Alton, în 1973. Agnes a murit în 1995, iar al doilea fiu al lor, Peter, a urmat-o în 2006.

Chiar şi la vârsta de 112 ani, Bob era independent, făcându-şi singur cumpărăturile. Era un pasionat suporter al mediului înconjurător. De altfel, colecta adesea bucăţi de lemn pentru a crea mici obiecte utile sau de artă, pe care le vindea, iar banii îi dona organizaţiilor pentru protecţia mediului. Din cauza pandemiei de Covid-19, ultima lui zi de naştere, pe 29 martie, nu şi-a mai putut-o serba, dar familia i-a fost alături, chiar dacă de cealaltă parte a uşilor şi geamurilor. Până la urmă, a fost răpus de cancer. A lăsat în urma sa 10 nepoţi şi 25 de strănepoţi.

„Moştenitorul” român

Conform Cărţii Mondiale a Recordurilor, începând de azi - 29 mai 2020 - titulatura de cel mai longeviv bărbat din lume îi revine unui român, Dumitru Comănescu, din Bucureşti. Născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, judeţul Prahova, bătrânul are azi 111 ani şi 202 zile. Şi el este înconjurat de o familie care îl iubeşte, deşi mult mai mică: trei nepoţi şi doi strănepoţi.

„Cele mai frumoase amintiri le are din vremea Marii Uniri de la 1918, pe când era elev. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai mari matematicieni, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în lumea cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat timp de 70 ani: în 2003 făcea ultima expertiza fitopatologică. La vârsta de 86 de ani s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, aşa încât şi-a prelungit activitatea,” a spus despre el Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă din 2019.

Dumitru a adăugat că secretul longevităţii sale este dragostea familiei şi prietenilor, o viaţă cumpătată, dar şi regimul alimentar impus din ultimii 30 de ani. Soţia unuia dintre nepoţii săi, care este medic nutriţionist, i-a făcut un meniu zilnic bazat pe fructe, legume şi grăsimi nesaturate.

Mai multe