Cătălin Botezatu a meditat şi s-a recules în Sri Lanka

2 aprilie 2013   Viață de vedetă

După o perioadă agitată în viaţa sa, plină de prezentări de modă în toate colţurile lumii, evenimente şi show-uri tv, Cătălin Botezatu a decis că este cazul să ia o pauză. Pentru a-şi reface echilibrul sufletesc, el a ales să meargă în Sri Lanka.

Insula din Oceanul Indian este renumită pentru templele budiste,pentru vestigiile istorice,peisajele mirifice şi pentru unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. În acest paradis,Cătălin şi-a reîncărcat bateriile deoarece agenda pe care o are este una destul de încărcată.

„Am ajuns aproape de ceea ce americanii spun ‘the breaking point’,acel moment din viaţă în care simţi că ai nevoie de o detaşare totală pentru aţi regăsi echilibrul sufletesc prin meditaţie. Nu e vorba aici de nicio depresie,ci de o misiune de regăsire prin penitenţă,retragere şi reculegere”,a declarat designerul.

A văzut cum arată o cabină de bord

Drumul până în Colombo,capitala insulei,nu a fost unul lipsit de noi experienţe deoarece pilotul cursei era român şi l-a invitat pe creatorul de modă în cabina de pilotaj pentru un scurt instructaj.

„Am avut şansa să aflu cum se pilotează un avion. Sunt peste 500 de butoane în cockpit. Este o nebunie. Am facut multe lucruri îndrăzneţe în viaţa mea,iar următorul ar fi să încep un curs de pilotaj,undeva în această toamnă”,a povestit Cătălin Botezatu.

S-a purificat la Templul dintelui lui Buddha

Sri Lanka este o destinaţie perfectă pentru cei care doresc să cunoască mai bine cultura budista şi să-şi găsească pacea interioară. Simţind nevoia să se elibereze de stres,de gânduri şi să-şi relaxeze complet mintea,Botezatu a vizitat Templul de aur din Dambulla.

Săpat într-o stâncă uriaşă,ce domină sătucul Dambulla,templul este format din cinci peşteri care au fost transformate de călugării budişti în altare,încă din secolul întâi î.H. În interiorul peşterilor sunt 153 de statui ale lui Buddha,iar cea mai importantă a fost sculptată direct în stâncă,are o lungime de 10 metri şi îl reprezintă pe Buddha întins la orizontală.

Designerul i-a adus ofrande lui Buddha şi a optat pentru floarea de lotus,care,în credinţa budistă,este un simbol al purificării interioare. Pentru ca procesul de purificare să fie complet,  Botezatu a participat şi la un ritual,numit Nanumura Mangallaya,săvârşit în templul dintelui lui Budhha. Templul,situat în oraşul Kandy,adăposteşte dintele lui Budha,care a fost adus de o prinţesă,ascuns în cocul ei,tocmai din India,în jurul anului 300 d.H.

„Dintele este situat într-o încăpere păzită şi este scos la lumină doar de câteva ori pe an,în cadrul unor procesiuni la care iau parte câteva sute de mii de oameni. În fiecare miercuri,călugării adună apă şi flori într-un vas şi introduc în el relicva sfântă. Despre această apă se spune că are proprietăţi miraculoase de vindecare“,a adăugat Cătălin Botezatu.

Yoga pe stânca de la Sigiriya

Şi pentru că nu te poţi purifica fără să-ţi ispăşeşti păcatele,Botezatu a ales ca simbol de penitenţă,urcuşul până la stânca Sigiriya. Pentru designer,această provocare a fost una relaxantă şi energizantă. 

A fost fascinat de cultura locală

Nici în această călătorie de regăsire pe sine,Botezatu nu a putut să stea departe de aventură. Pentru a se relaxa,el a ales să viziteze Rezervaţia naturală Habarana. Călătoria pe drumul anevoios din junglă a durat mai bine de două ore,însă tot efortul a meritat. „Am văzut 10 elefanţi,printre care şi o familie cu un pui. Să vezi aceste animale în sălbăticie este un lucru cu totul deosebit”,a adăugat designerul. Nici dansurile şi costumele tradiţionale ale populaţiei locale nu l-au lăsat indiferent.

Botezatu se simte legat de această ţară,pe care a vizitat-o şi în 2002,când a participat la o misune umanitară pentru victimele tsunamiului. Atunci el a şi adoptat la distanţă un băiat de 2 ani,care rămăsese orfan în urma dezastrului natural.

Mai multe