Ce este afazia, boala cerebrală de care suferă Bruce Willis? Actorul a renunţat la actorie din cauza ei
În cursul zilei de ieri, 30 martie, îndrăgitul actor a anunţat că renunţă la actorie din cauza diagnosticului primit. Fosta lui soţie, Demi Moore, împreună cu actuala lui parteneră de viaţă, Emma Heming Willis, au emis un comunicat de presă prin care au anunţat retragerea starului hollywoodian din activitate la vârsta de 67 de ani.
“Admiratorilor lui Bruce, voiam să vă spunem, ca familie, că Bruce are nişte probleme de sănătate şi că a fost diagnosticat recent cu afazia, care-i afectează abilităţile cognitive”, a dezvăluit Moore (59) pe pagina ei de Instagram. “În urma acestui lucru, Bruce renunţă la o carieră care a însemnat atât de mult pentru el”, a continuat actriţa. Comunicatul de presă care a şocat o lume întreagă n-a oferit detalii despre starea în care se află, în acest moment, actorul şi nici n-a precizat cauza apariţiei acestei boli. Însă ce înseamnă afazia?
Se pare că Bruce se confruntă de ceva vreme cu simptomele afaziei. După cum ne informează PageSix, actorul a folosit căşti de ureche cu ajutorul cărora să-şi poată spune replicile la filmări. În plus, o sursă din apropiarea starului din “Die Hard” susţine că “devenise tot mai dificil să-l arăţi pe ecran”. “Avea probleme cognitive, toată lumea ştia asta”, a declarat apropiatul vedetei în PageSix. “Toţi ştiau, colegii, echipa. Familia lui a intervenit, s-au mutat cu el ca să-l ajute”, a conchis acesta.
Afazia este caracterizată prin dificultatea de-a vorbi şi-a înţelege limbajul într-o conversaţie. Apare ca urmare a unei leziuni a centrului vorbirii din creier, care apare ca rezultat al unei boli neuronale, a accidentului vascular cerebral, a apariţiei unei tumori la creier sau a sângerării în acea zonă anatomică. Diagnosticul este pus după efectuarea unui RMN sau a unui CT, ne informează Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA.
Din cauza afaziei, pacientul nu poate vorbi decât în scurte cuvinte sau este de neînţeles când se exprimă. Mai mult, acesta se poate afla în situaţia în care nu-şi mai aduce aminte numele unor obiecte sau repetă un cuvânt la nesfârşit pe care l-a auzit recent.
Tratamentul se stabileşte după ce se află cauza apariţiei simptomelor, care pot dispărea în mod natural după ce se vindecă acele leziuni. Totuşi, în cazul celor care suferă de o boală neurodegenerativă precum Alzheimerul, simptomele afaziei pot progresa. Indiferent de motivul apariţiei bolii, terapia logopedică este recomandată.
“Trecem prin asta ca o familie unită şi voiam să vă informăm pe voi, fanii lui, pentru că voi însemnaţi foarte mult pentru el”, stă scris în comunicatul emis şi semnat atât de copiii adulţi ai lui Willis şi ai lui Moore, cât şi de actuala soţie a actorului, Emma Heming Willis (43), şi cele două fiice ale lor. “După cum spune şi Bruce, trăiţi viaţa la maximum! Şi noi plănuim să facem exact asta împreună”, au declarat cei din familia lui Bruce Willis.
Foto - Shutterstock