Ce nu ştiai despre Albert Einstein
Albert Einstein, unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă, efectul fotovoltaic, descoperit de el, fiind răsplătit cu celebrul premiu Nobel, în 1921.
Nimic din copilăria sa nu a anticipat faptul că avea să devină unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. Când era mic,îi plăcea să se joace singur în pădurile din împrejurimile oraşului german Ulm,localitate în care s-a născut,în 1879,într-o familie de evrei. A început să vorbească mai târziu decât ceilalţi copii,la trei ani,însă abia la vârsta de nouă ani a putut să se exprime corect şi fluent.
Pasionat de muzică
La 6 ani,părinţii i-au luat un profesor de vioară,dar muzica nu l-a atras absolut deloc. Totul s-a schimbat în jurul vârstei de 13 ani,când a descoperit sonatele lui Mozart,iar vioara a devenit una dintre cele mai mari pasiuni ale sale,în care găsea întotdeauna relaxare. Nici cu învăţătura nu stătea prea bine,gimnaziul şi liceul fiind mai degrabă o corvoadă pentru el. Însă era din ce în ce mai pasionat de fizică şi a dat admitere la Institutul Politehnic din Zurich. A picat în primul an,dar a doua oară a fost cu noroc.
Nu ştia să înoate
Când a ajuns în Elveţia,Albert s-a îndrăgostit de plimbările cu barca pe lac,unde îi plăcea să fie singur,doar cu gândurile lui. În ciuda pasiunii lui pentru navigaţie,nu a învăţat niciodată să înoate.
S-a însurat cu verişoara lui
Tot la Zurich a cunoscut-o şi pe prima lui soţie,Mileva Maric,de origine sârbă,cu care a fost coleg de facultate. Ea i-a cucerit inima prin inteligenţa ascuţită. S-au căsătorit în 1903,însă relaţia lor s-a destrămat treptat,mai ales din cauza geloziei Milevei,care nu suporta prea bine celebritatea consortului. Cinci ani i-au luat lui Albert Einstein să o convingă pe aceasta să-i acorde divorţul,care s-a pronunţat în 1919. În acelaşi an,fizicianul s-a căsătorit cu verişoara lui primară,Elsa Lowenthal. În timpul acestei căsnicii Albert Einstein a avut nenumărate aventuri,care au fost trecute cu vederea de soţia sa.
În 1940 a primit cetăţenie americană
Cei doi s-au mutat în Statele Unite ale Americii în octombrie 1933,după ce Hitler a devenit conducătorul Germaniei. Savantul a început să lucreze la Institutul de Studiu Avansat Princeton. În anul 1940 a primit cetăţenia americană şi a continuat să locuiască în Princeton,din statul New Jersey,până în 1955,când s-a stins din viaţă. Se spune că,în anul în 1939,fizicianul Leo Szilard l-a convins pe Einstein să-i trimită o scrisoare preşedintelui SUA de atunci,Franklin Roosevelt,în care i-a spus că are informaţii conform cărora Germania lucrează la fabricarea unei bombe atomice. Scrisoarea a fost cea care l-ar fi convins pe Roosevelt să înceapă proiectul secret Manhattan,anume construcţia primei bombe nucleare.
A refuzat să fie preşedinte
La câteva zile după ce primul preşedinte al Israelului,Chaim Weizmann,a murit,în 1952,lui Albert Einstein i s-a propus să preia frâiele ţării. A refuzat oferta,nu doar pentru că nu avea experienţa cuvenită ca să lucreze cu oamenii,ci şi pentru că se considera prea bătrân pesntru această funcţie.
Nu purta şosete
O parte a şarmului personal era dată de imaginea mereu răvăşită a părului său. Şi se pare că nici nu era o persoană care să exceleze la capitolul memorie,căci nu putea să reţină nume,date şi numere de telefon. Ura,de asemenea,să poarte şosete,fie că era pe mare,fie la un dineu la Casa Albă. Îşi justifica gestul,spunând:„de ce să port şi şosete şi pantofi în acelaşi timp,când doar unul dintre aceste obiecte este suficient? “