Ce să NU faci unui ten acneic
Tipul de ten cu care se confruntă nu numai adolescentele, tenul acneic, are nevoie de îngrijiri speciale. Probabil ai primit o mulţime de sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ai un ten acneic, dar te-a învăţat cineva ce trebuie să NU faci?
Nu stoarce coşurile
Ai putea crede că dacă strângi puţin pielea din jurul acneei pentru a ieşi grăsimea adunată la nivelul pielii nu poate face rău. Dar ştii ce se întâmplă în profunzime? Când storci un coş,pereţii foliculului suportă o presiune imensă. Dacă pereţii se sparg,grăsimea care conţine şi microbi se împrăştie în dermă,ţesutul se inflamează mai mult şi alte coşuri vor apărea. Deci nu strânge,nu stoarce,nu presa!
Nu scrub-ului
Petele nu dispar dacă freci faţa cu produse pentru scrub. De fapt,şi pentru pielea sănătoasă un scrubbing prea frecvent sau prea agresiv poate provoca iritaţii,iar pe un ten cu probleme – agravează acneea. Pielea este un organ sensibil şi trebuie tratată cu blândeţe. Nu folosi pentru scrub produse abrazive sau tampoane de curăţare abrazive şi nu freca pielea cu prosoape aspre.
Nu folosi prea multe produse în acelaşi timp
Şi nu le aplica prea des. Deşi doreşti să scapi de coşuri cât mai repede,folosind tot felul de produse de-a valma sau doar unul,dar de prea multe ori pe zi vei obţine un efect contrar:îţi va usca excesiv pielea,o va irita. Foloseşte seara produsele pe bază de peroxid de benzoil sau Retin A,şi dimineaţa loţiuni cu acid salicilic. Aplică apoi o cremă hidratantă. Dacă iei medicamente împotriva acneei,nu folosi alte produse fără acceptul medicului curant.
Nu ignora acneea
Apelează la dermatolog cu toată încrederea,chiar dacă ai o formă uşoară de acnee. Descoperă cauza pentru a nu trata doar efectul. Netratată corect,acneea se poate agrava şi poate lăsa cicatrice.