Cu sau fără breton?
Vrei să-ţi reîmprospătezi tunsoarea şi te-ai gândit să-ţi faci breton? Înainte de a ajunge la coafor, trebuie să ştii că alegerea făcută depinde de două variabile: textura părului şi forma feţei.
Ţine cont de tipul de păr
Îţi poţi face breton şi dacă ai părul lung,şi dacă îl ai mai scurt. Problema apare când vine vorba de textura şuviţelor tale. Dacă ai părul ondulat,evită un breton tuns drept,căci îţi va fi greu să-l întreţii. Nici în cazul în care ai şuviţele perfect drepte situaţia nu stă altfel:vei avea ceva de lucru să-ţi arajezi bretonul dimineaţa,dar nu e imposibil. Totodată,trebuie să mai ai în vedere şi un alt aspect:vremea de afară. În condiţii de umiditate,firele de păr revin la forma naturală,dacă sunt sunt drepte de la mama natură,chiar dacă le-ai îndreptat cu placa sau le-ai pulverizat cu fixativ.
Cum ai forma feţei
- Ovală
Dacă ai fruntea înaltă şi poemţii conturaţi,te poţi considera o norocoasă,pentru că ai la-ndemână numeroase opţiuni privind tăietura de breton cu care ţi-ar sta bine. Fie optezi pentru cel drept,tuns până la nivelul sprâncenelor,fie pentru cel foarte scurt şi asimentric. Poţi experimenta ce tunsoaredoreşti!
- Pătrată
Persoanele cu fruntea foarte lată şi maxilare proeminente au nevoie de un bretoncare să le îndulcească trăsăturile,cum este cel lung şi asimetric,tuns în scări,ale cărui şuviţe laterale ating colţul ochilor. Mereu aranjat şi pieptănat,va face ca privirea ta să pară mai pătrunzătoare şi-ţi va subţia faţa.
- Rotundă
Soluţia în cazul tău este un breton care să lungească vizual linia feţei,cum este cel filat într-o parte sau,din contra,unul tuns foarte scurt. De exemplu,bretonul lung purtat pe o parte arătă uimitor,deoarece dă impresia unui chip mai puţin rotund. În schimb,bretonul drept şi lat nu va face altceva decât să scoată şi mai mult în evidenţă forma feţei,aşa că e de evitat.
- În formă de inimă
Numită deseori şi triunghi,aceasta este faţă largă la tâmple şi îngustă la bărbie. Obiectivul tău este să reduci la minimum lăţimea superioară a feţei şi să lărgeşti bărbia. Poţi să faci asta cu un breton scurt pe centru şi mai lung în laterale,dar tuns într-o linie cât mai rotundă. Evită bretonul foarte scurt,pentru că nu face decât să-ţi accentueze puternic fruntea.
Are nevoie de îngrijire specială
Pentru a-l putea aranja cu uşurinţă,după ce te speli pe cap,usucă părul cu un prosop,apoi cu foehnul. Începe întotdeauna cu bretonul. Dacă apucă să se usuce singur,îţi va fi mult mai greu să-l coafezi. Ca el să nu se îngraşe aşa de repede,evită să-l atingi frecvent. O altă cauză posibilă a îngrăşării poate fi folosirea balsamului. În cazul în care firele sunt foarte subţiri,usucă bretonul cu o perie rotundă,astfel încât el să nu mai cadă direct pe frunte. Poţi să-ţi aranjezi bretonul şi cu placa de îndreptat părul,atâta timp cât nu-l coafezi pe părul ud (ca să nu se ardă).Dacă nu ai suficient timp să te speli pe păr,foloseşte puţin şampon pudră pe breton. Piaptănă-l bine şi vei fi gata de plecare.
Avantaje şi dezavantaje
3 argumente pro
- Te ajută să-ţi schimbi aspectul,fără să iei din lungimea părului.
- Poate ascunde o frunte prea lată şi-ţi subliniază trăsăturile.
- Este uşor de manevrat. Îl poţi prinde într-o parte,îl poţi împleti sau îl poţi da pe spate cu o bentiţă.
3 argumente contra
- Bretonul îţi acoperă coşurile de pe frunte,dar le şi poate stimula apariţia,dacă ai un ten cu tendinţe acneeice.
- Trebuie să-l aranjezi de fiecare dată când te trezeşti.
- Umiditatea îl face să se onduleze şi determină firele să se separe.