Cum îşi cheltuia Mozart banii. Câştiga pe an de 400 de ori mai mult decât un om de rând
Se spune despre Mozart că ducea un stil de viaţă extravagant, la care mulţi doar visau. Geniul muzicii clasice era plătit pe măsura talentului tău, motiv pentru care austriacul avea o viaţă opulentă. Din cauza obiceiului de a cheltui foarte mulţi bani, spre finalul vieţii, situaţia financiară a lui Mozart nu a fost tocmai roz.
Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai de succes muzicieni. Artistul a făcut avere în timpul scurt al vieţii sale. Pe lângă sumele de bani colosale pe care le primea, el era plătit, uneori, cu bijuterii preţioase sau cu bibelouri scumpe. Obişnuia să dea lecţii de muzică copiilor celor bogaţi şi să îi încânte pe boieri. Unii spun că Mozart câştiga până la 10.000 de florini anual (monede de aur), într-o perioadă în care muncitorii câştigau 25 de florini anual, iar cei din clasa superioară până în 500 de florini. Totuşi, Mozart cheltuia fiecare cent pe care îl câştiga, acest obicei ducând la probleme financiare. Filmul popular „Amadeus‟, care îl are în prim-plan pe artist, îl înfăţişează pe geniu spre finalul vieţii foarte sărac.
Pe ce îşi cheltuia averea geniul muzicii clasice
Mozart avea un apartament mare şi spaţios într-o zonă cochetă din Viena, situat chiar în spatele Catedralei Sf. Ştefan. Se spunea despre Mozart că nu era o persoană chibzuită şi îi plăcea să ducă o viaţă extravagantă. Toţi banii pe care îi câştiga, îi şi pierdea rapid. În ciuda ascensiunilor şi coborâşurilor financiare, Mozart era hotărât să ducă un stil extravagant de viaţă. Obişnuia să se învârtă în cercuri înalte ale societăţii. Şi-a trimis fiul la o şcoală privată scumpă şi îi plăcea să se distreze din plin. Mozart cheltuia mai mult faţă de posibilităţile lui. Îi plăcea să risipească sume mari de bani la jocurile de noroc, iar pariurile erau favoritele lui. Mai târziu, unii au spus că excesul de cheltuieli cronice ale lui Mozart (precum şi modificările sale frecvente şi extreme ale dispoziţiei) erau simptome ale unei boli mintale nediagnosticate, posibil depresie sau tulburare bipolară.
Stabilitatea financiară a lui Mozart a fost lovită de câteva ori. În jurul anului 1788, soţia lui a suferit o serie de probleme medicale. Recuperarea ei a inclus vizite extinse în spitale şi tratamente extrem de scumpe, lucruri care l-au costat mult pe artist. Mozart începuse să ceară bani cu împrumut pentru a-şi salva soţia.
Din cauza stresului, sănătatea lui s-au agravat. În anul 1791, a murit, la doar 35 de ani. Misterul morţii sale ridică multe semne de întrebare. Unii spun că ar fi murit otrăvit, alţii sunt de părere că moartea lui a fost probabil cauzată de insuficienţă renală, problemă cu care s-a confruntat de-a lungul vieţii. Înmormântarea sa nu a fost o ceremonie de rămas bun demnă de un mare compozitor, aşa cum se întâmplă adesea în cazul marilor artişti. Mozart a fost aşezat într-un mormânt comun cu alte câteva trupuri, iar locul unde se află exact îngropat rămâne un mister.
Soţia lui, la doar 29 de ani a fost devastată de moartea artistului. După ce a pătit toate datoriile, ea a rămas fără niciun ban. Mai târziu, hărnicia sa a dat roade. A publicat mai multe lucrări de-ale soţului ei, a organizat mai multe concerte în memoria lui Mozart, a reuşit să obţină o pensie şi a ajutat la publicarea unei biografii. Aceste eforturi nu numai că au lăsat-o în singuranţă financiară pentru tot restul vieţii, dar ne-a asigurat că Mozart rămâne unul dintre cei mai mari compozitori din istorie.
Sursă foto: Arhivă