Cum poţi să câştigi bani în plus
Ai câteva ore liber după serviciu şi te gândeşti că un ban în plus ţi-ar prinde bine? Chiar dacă ai un serviciu de opt ore, nu-i imposibil să-ţi rotunjeşti veniturile.
Uneori,poate fi o provocare să găseşti de lucru în plus (part-time) pentru un câştig suplimentar. Totuşi,există câteva activităţi pe care le poţi face indiferent de vârstă,care îţi aduc bani buni şi-ţi deschid drumul spre noi oportunităţi de angajare. Iată câteva sugestii!Babysittingul completează pensia
Dacă ai ieşit la pensie,dar simţi că mai poţi face ceva care să-ţi aducă un ban în plus,poţi încerca să fii bonă. Poţi avea un salariu între 700 şi 800 de lei sau chiar mai mult. Carmen Ionescu,din Bucureşti,este babysitter de mai bine de trei ani. O viaţă întreagă a fost contabilă,dar după ce a ieşit la pensie,s-a gândit că îngrijirea unui copil este singurul lucru pe care îl poate face bine.
„M-am adresat unei agenţii de babysitting,povesteşte ea. După ce am trecut testul psihologic şi interviul,n-a trecut mult şi am semnat un contract cu părinţii unei fetiţe de un anişor,explică ea. Am lucrat doi ani,câte opt ore zilnic. Ne-am jucat,am legat primele cuvinte în română şi engleză.”
Acum îngrijeşte o altă fetiţă,în vârstă de trei ani,şi nu i se pare deloc greu,mai ales că ştie cum să câştige încrederea părinţilor. „Am grijă să mă consult cu ei înainte de a lua orice decizie şi le respect cu sfinţenie regulile”,spune ea. Desigur,fac excepţie situaţiile de urgenţă,când copilul se simte rău,dar Carmen are experienţă cu propriii copii şi este stăpână pe situaţie.
Distribuitor în timpul liber
Când ai un serviciu cu normă întreagă,dar salariul nu-ţi acoperă necesităţile,distribuirea unor produse de uz casnic în timpul liber poate fi soluţia salvatoare. Aurelia Pavel face asta de aproape trei ani. Comunicativă şi plină de viaţă,ea ştie exact cum să te convingă de calităţile produselor pe care le vinde şi are mereu la ea câteva pe care ţi le poate prezenta.
„Fie că mă întâlnesc cu cineva din întâmplare,fie că merg într-o vizită,am la mine contractele. Niciunul nu-i mai mic de 100 de euro,dar găsesc mereu pe cineva interesat de ceea ce distribui,pentru că sunt lucruri de bună calitate”,mă asigură ea. Pe când a început ca distribuitor,era în şomaj.
A mers la o pregătire de şapte zile şi a învăţat despre produsele pe care urma să le distribuie. Între timp,a găsit un serviciu cu normă întreagă ca referent. „Salariul meu este mic,de 800 de lei,de aceea am păstrat colaborarea. Sunt luni în care nu vând nimic şi altele în care câştig din comisioane câteva sute de euro. E profitabil şi am început să mă descurc foarte bine!”,spune Aurelia.
Atât de mult îi place,încât i-a dat ideea ca la 49 de ani să devină studentă la facultatea de management. În fond,nu se ştie niciodată ce oportunităţi se mai ivesc!
Operator interviu,un job flexibil
Mădălina Scutariu a găsit o altă variantă de a câştiga în plus ca să-şi susţină financiar copiii
la studii. S-a bazat pe faptul că poate comunica foarte uşor şi că are mereu răbdare să asculte păsul oricui,calităţi care o fac un bun operator de interviu.
„Pentru mine a fost o provocare la început şi uite că au trecut trei ani de când fac asta,fiind şi curier administrativ în paralel”,spune Mădălina. Recunoaşte că sunt luni în care câştigă din interviuri 1.300 de lei şi altele în care ia numai 30,în funcţie de câte ore poate lucra zilnic.
„Nu am un program fix. Sunt plătită la chestionar,când merg pe teren să vorbesc direct cu oamenii,sau la oră,dacă aleg să completez chestionarele prin telefon. Îmi place mult şi cred că asta e cel mai important lucru când lucrezi în plus”,mărturiseşte ea surâzătoare.
E atât de energică,încât la cei 42 de ani ai ei arată mult mai tânără. Dacă un serviciu suplimentar are acest efect,poate că n-ar fi rău ca toate femeile să găsească unul pe gustul lor.
Ştiai că...
... peste 70% din bonele din Bucureşti sunt angajate cu normă întreagă,iar copiii petrec mai mult timp cu ele decât cu părinţii?
... programul unei bone variază de la câteva ore pe săptămână până la 12 ore pe zi,în funcţie de cerinţele familiei?