Cum s-a „născut“ Mărgelatu: „A fost «hârdăul lui Satan»“
Legendarul Mărgelatu a fost creat de scriitorii şi scenariştii Nicolae Paul Mihail şi Eugen Barbu. Din colaborarea lor s-a născut cel mai iubit personaj din filmele româneşti, interpretat de Florn Piersic.
Mărgelatu este eroul care a cucerit generaţii de români cu aventurile sale transpuse în cele sale pelicule ale seriei: „Drumul oaselor“, „Trandafirul galben“, „Misterele Bucureştilor“, „Colierul de turcoaze“, „Masca de argint“ şi „Totul de plăteşte“.
Iar cel care i-a dat viaţă a fost scenaristul, prozatorul şi epigramistul Nicolae Paul Mihail, care a devenit cunoscut împreună cu scenaristul Eugen Barbu, colaborarea celor doi concretizându-se într-un un şir lung de producţii cinematografice de neuitat, dar şi într-o prietenie de admirat.
„Un scenariu de film are, de obicei, 60 de pagini şi nu e uşor de scris. Există o perioadă de «ciuguleli», de informaţii, de documentare. Pe urmă, o perioadă de discuţii cu înjurături, cu băutură, cu «nu-i aşa?», «da’ cutare?», un fel de «hârdăul lui Satan», până când se pritoceşte toată zgura şi rămâne un eşafodaj de idei pe care, după aceea, trebuie să-l îmbogăţeşti, să-l faci literatură, artă“, dezvăluie scenaristul despre munca nevăzută din spatele unui film de legendă. A participat şi la filmări, deşi scenariştii nu au ce căuta în treaba asta. „Adevăratul autor al unui film este regizorul, să fie clar! Noi suntem copii de mingi, dar nişte copii de mingi foarte aplicaţi“, declara într-un interviu scenaristul, care a încetat din viaţă în 2013.
Cele 6 filme din seria Mărgelatu au fost lansate în cinematografe între 1980 şi 1987 şi au fost un extraordinar succes de casă pentru România acelor vremuri: în total 14 milioane de spectator în cinematografe.
Florin Piersic şi cascadorul Szobi Csech au dat viaţa nemuritoarelor personaje Mărgelatu şi Buză de iepure.