Cum te bronzezi în funcţie de ten
În fiecare sezon estival ne dorim o piele arămie, care să dureze cât mai mult. Razele soarelui ne vor colora uniform doar dacă ne protejăm corect. Altfel, ele pot lăsa semne neplăcute vizibile.
Pielea este cea mai expusă razelor solare,de aceea trebuie să o apărăm mereu,indiferent de anotimp. Poţi să faci asta folosind un produs de îngrijire fotoprotector. El te fereşte de arsurile solare,îmbătrânirea prematură a pielii,pori dilataţi,şi cel mai important,de cancerul de piele.
Cât este de important factorul de protecţie
Pe rafturile magazinelor găseşti o gamă largă de produse fotoprotectoare:uleiuri,creme,loţiuni. Cel potrivit ţie nu trebuie ales la întâmplare,ci de nevoile şi de pigmentul tenului tău. Valoarea care este scrisă pe el,adică ce factor de protecţie are (SPF),ne arată câtă vreme putem sta la soare fără ca pielea să se înroşească. Cu cât factorul de protecţie este mai ridicat,cu atât gradul de protecţie faţă de ultravioletele B (UVB),responsabile de arderea pielii,este mai mare. Important este ca produsul pe care îl folosim să ne ferească şi de razele ultraviolete A (UVA),care afectează fibrele de colagen şi de elastină,accelerând apariţia ridurilor şi a aspectului de ten îmbătrânit.
Când şi de câte ori trebuie aplicat
Pentru a fi sigură că produsul pe care îl foloseşti îşi face efectul,aplică o cantitate generoasă pe faţă şi întinde-o prin mişcări circulare.Cremelecare conţin substanţe active-avobenzone,octinoxate şi oxybenzone,în limba engleză-trebuie utilizate cu 20 de minute înainte de a ieşi din casă,iar cele care au în compoziţie dioxid de titan şi oxid de zinc te protejează imediat,fără să fii nevoită să aştepţi ca ele să se absoarbă în piele. Dacă aplici produsul pe ten la fiecare 40 sau 80 minute când transpiri ori înoţi sau la câteva ore când stai la plajă,pielea ta va rămâne tânără şi sănătoasă vreme îndelungată şi va căpăta o nuanţă ciocolatie uniformă.
Pentru tenul normal
În cazul în care pielea ta este netedă,radiantă,fără descuamări,ideale sunt loţiunile fotoprotectoare cu textură lejeră şi care nu au ingrediente iritante,precum alcool sau parfum.
Pentru tenul gras şi acneic
Persoanele care au au acest tip de ten se confruntă cu faţa lucioasă din cauza căldurii şi a transpiraţiei constante. Ele au nevoie de creme cu protecţie solară care nu conţin ulei,ci dimeticon,o substanţă care absoarbe sebumul şi matifiază pielea.
Pentru tenul uscat
Dacă ai acest tip de ten,indicat este un produs care să-l hidrateze intens. Pentru asta,foloseşte o loţiune fotoprotectoare cu ceramide,substanţe care hrănesc pielea şi ajută la refacerea celulară. În felul acesta,tenul nu se va mai usca şi va fi catifelat.
Pentru tenul mixt
Acest tip de ten se caracterizează prin frunte,nas şi bărbie uleioase şi zona din jurul tâmplelor,a ochilor şi obraji foarte uscată. Dacă te numeri printre persoanele cu tenul mixt,încearcă o cremă solară cu textura lejeră.
Pentru tenul cu rozacee
Pe piele înroşită în anumite zone ale feţei,cu pustule mici şi roşii pe nas,obraji,frunte şi bărbie acţionează cel mai bine cremele fotoprotectoare care au dioxid de titan sau oxid de zinc. Dacă suferi şi de alergii sau iritaţii,evită produsele de protecţie solară care au în compoziţie alcool,arome sau conservanţi.
Produse speciale,în funcţie de culoarea pielii
Factorul de protecţie depinde şi de fototipul fiecăreia dintre noi,mai exact de culoarea pielii,a ochilor şi a părului.
- Tip 1 – persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare,blonde sau roşcate,cu ochii verzi sau albaştri şi care se ard repede la soare – SPF 50.
- Tip 2-şatenele cu pielea deschisă la culoare şi ochi albastri,care se bronzează greu,se pot da cu o cremă cu SPF 45.
- Tip 3- persoanele cu tenul creol,părul şaten,ochi căprui,care nu se ard repede la soare pot să folosească un produs cu SPF 30.
- Tip 4 – brunetele cu ochii negri sau căprui şi cu pielea măslinie trebuie să folosească un produs cu SPF 20.
Idei Click! pentru femei
Pentru fiecare 1000 m în plus de altitudine,puterea razelor solare cresc cu 4%. Aşa că nu uita de protecţie solară dacă mergi la munte.
Foloseşte cremă fotoprotectoare chiar şi într-o zi ploioasă sau înnorată,întrucât radiaţiile solare sunt prezente şi fac rău pielii.