De ce este 8 martie Ziua femeii

8 martie 2017   Viață de vedetă

Ne-am obişnuit atât de mult cu ziua de 8 martie, când oferim o floare şi un gând bun femeilor dragi care ne înconjoară, încât ni se pare aproape imposibil să îi atribuim o altă semnificaţie. Cum a apărut însă această zi, cine o sărbătoreşte şi de ce, iată câteva lucruri interesante pe care poate nu le-ai ştiut până acum!

Intro

Ceea ce sărbătorim astăzi ca Ziua Internaţională a Femeii,a început în fapt ca o mişcare organizată de femeile de la o fabrică din New York,în 1857:ele protestau împotriva condiţiilor de lucru,cerând salarii mai bune şi dreptul la vot. Există însă şi surse care contestă acest eveniment şi faptul că ar fi avut loc cu adevarat.

Drepturi pentru muncitoarele din lume

În 1908,pe 8 martie,la 50 de ani de la presupusul protest,15.000 de femei au mărşăluit în New York,organizând o  întrunire pe tema drepturilor sexului frumos. Doi ani mai tarziu,Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga a aprobat o zi pentru a celebra pacea şi câştigarea anumitor drepturi de către femei. Clara Zetckin,o activistă germană,a propus o Zi Internaţională a Femeii. Nu era stabilită o dată exactă,însă vocea mamelor şi fiicelor începuse să se faca din ce în ce mai auzită. Pe 19 martie1911,Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima data în Austria,Danemarca,Germania şi Elveţia. În 1917,femeile din Rusia au declanşat o nouă grevă,care s-a dovedit a fi o primă etapă a Revoluţiei Bolşevice-guvernul acordându-le până la urmă dreptul la vot.

O sărbătoare doar pentru ele

De la apariţia ei în mişcările populare,o zi internaţională a femeilor s-a impus tot mai mult în ţările dezvoltate,deşi iniţial a fost sărbătorită în principal în ţările socialiste şi comuniste. Organizaţia Naţiunilor Unite,ONU a declarat 1975 „Anul Internaţional al Femeii“, ziua de 8 martie fiind adoptată de multe guverne din Europa care nici nu aflaseră până atunci de existenţa ei. Feministele din Statele Unite au reuşit până la urmă să transforme această dată într-o celebrare a femeii emnacipate,iar în 1982 Yvette Roudy,ministru pentru Drepturile Femeii,oficializează ziua de 8 martie în SUA.

De la moştenire a comunismului,la celebrare a mamei

Dacă în Occident este percepută mai mult ca ziua femeii care a luptat pentru emancipare şi drepturi egale,în unele state din Europa Centrală şi de Est este văzută mai curând ca o „moştenire a comunismului“. În fostele ţări comuniste,8 martie reprezenta mai mult ziua femeii revoluţionare,muncitoare,care îşi dedica activitatea partidului. Această zi era aşteptată totuşi cu drag,deoarece salariatele primeau cadouri,mici prime sau chiar o zi liberă. În ţara nostră,Ziua Femeii e percepută de fapt ca o zi dedicată mamelor. Deşi din 2009 guvernul a adoptat Ziua Mamei,ca sărbătorindu-se oficial în prima duminică a lunii mai,românii preferă în continuare să îi acorde această semnificaţie zilei de 8 martie. Ziua Mamei este celebrată în peste 60 de state ale lumii,de regulă în a doua duminică a lunii mai,şi subliniază importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului.

Flori,ciocolată şi cină la restaurant

 Asociată cu primăvara,ziua de 8 martie este legată,simbolic,de renaşterea naturii,de aceea femeile primesc şi dăruiesc,la rândul lor,flori. În Italia,Albania şi Rusia,bărbaţii oferă flori de culoare galbenă,numite mimoze,alături de o cutie cu ciocolată. Femeile din Portugalia sărbătoresc această zi printr-o ieşire în oraş sau la restaurant,la care bărbaţii nu iau parte. Feministele din Pakistan întâmpină încă dificultăţi în a lua parte la această sărbătoare,interdicţiile religoase din ţara lor neoferindu-le această libertate. În ţările în care este celebrată,Ziua Femeii reprezintă un omagiu adus celor care au militat pentru traiul într-o lume mai bună,cu şanse corecte pentru fiecare,în care femeile sunt tratate egal şi respectate.

Ştiai că...

... la noi,în a doua duminică a lunii mai se sărbătoreşte Ziua Tatălui? Legea a intrat în vigoare în 2010,când a fost aprobată de guvern pentru prima dată.

... se spune că istoria Zilei Femeii începe undeva,în jurul anilor 1600? La acea vreme,în Anglia se sărbătorea „Duminica maternităţii“.

Mai multe