Destinul pe care l-a avut singura fiică a lui Stalin. „Tata era un monstru moral şi spiritual”

17 iunie 2021   Viață de vedetă

Singura fiică a dictatorului sovietic Iosif Stalin a murit în Statele Unite, la vârsta de 85 de ani, în 2012. Svetlana Alliluyeva, cunoscută ca Lana Peters, a părăsit Uniunea Sovietică în 1967 şi, după ce a ajuns pe tărâm american, a scris patru cărţi, dintre care două autobiografii de mare succes.

Predestinată unui destin aparte, Lana a recunoscut că n-a reuşit niciodată să iasă din umbra tatălui său. Când a ajuns în SUA, Svetlana a recunoscut că voia să se exprime aşa cum nu i s-a permis niciodată în Rusia. În plus, n-a mai suportat să vadă cum era tratat Brajesh Singh în ţara ei natală, un indian comunist cu care avea o relaţie amoroasă. Cu toate că s-a referit, la un moment dat, la Brajesh ca la soţul ei, Lanei nu i-a fost permis niciodată să-l ia de bărbat.

Peters s-a dus în India în 1966, pentru a-i împrăştia cenuşa fostului ei partener de viaţă, iar, la întoarcere, în loc să revină în Rusia, s-a dus la ambasada Statelor Unite şi a cerut azil. Şi-a ars paşaportul şi s-a lepădat de comunism şi de tatăl ei, pe care l-a numit „un monstru moral şi spiritual”. Peters a fost căsătorită de trei ori şi a avut tot atâţia copii, iar aceasta este povestea ei de viaţă.

Prima ei autobiografie, Twenty Letters to a Friend, a fost publicată în 1967 şi a fost un adevărat best seller, înregistrând un profit de 2,5 milioane de dolari. Autoarea şi-a schimbat numele în Lana Peters când s-a măritat cu arhitectul William Wesley Peters, în SUA. Cei doi soţi s-au stabilit în Wisconsin şi au avut o fiică, pe Olga, înainte de-a divorţa în 1973.

Lana s-a întors, pentru o scurtă perioadă de timp în Rusia, în anii '80, dar a plecat din nou după ce s-a certat cu rudele ei. Într-un interviu din 1990, cu cei de la Independent, Peters a recunoscut că nu avea bani, la acea vreme, şi că trăia cu Olga într-o casă închiriată. Însă, în ciuda greutăţilor, a reuşit să ducă o viaţă împlinită până la o vârstă apreciabilă.

Lana, care avea 6 ani când mama ei s-a sinucis, era, la un moment dat, apropiată de tatăl ei, care o alinta pe fetiţă „mica săgeată”, dar s-au distanţat unul de altul în ultimii lui ani de viaţă. Stalin a murit în 1953 şi a fost responsabil pentru moartea a milioane de ruşi. Dictatorul rus a condus cu mână de fier nu numai ţara, ci şi familiei lui, trimiţându-l, de pildă, pe primul ei iubit, un evreu care lucra în cinematografie, în Siberia.

Fratele ei, Jacob, a murit într-un lagăr nazist de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce tatăl lui refuzase să-l schimbe cu un general german pe care-l avea în custodie, iar celălalt frate al ei, Vasili, a murit din cauza dependeţei sale de alcool, la 40 de ani. Lana a fost singurul copil al lui Stalin care rămăsese în viaţă şi care a reuşit să-şi depăşească condiţia.

“Oamenii îmi tot zic că sunt fata lui Stalin şi se aşteaptă parcă să merg pe stradă cu o puşcă după mine şi să împuşc americanii”, a dezvăluit ea, la un moment dat, mai în glumă, mai în serios.

“Când mama ne-a părăsit, tata a rămas complet singur. Şi cred că ceea ce a urmat, la sfârşitul anilor '30 şi după război, în anii '40, a fost nimic altceva decât rezultatul acelei singurătăţi ale lui. Nimeni nu i se mai putea împotrivi”, a ţinut să precizeze Peters despre asprimea de care a dat întotdeauna dovadă Iosif Stalin.

Lana Peters a murit la 85 de ani din cauza cancerului.

Foto - Shutterstock

Mai multe