Dragostea pentru animale i-a vindecat

24 martie 2011   Viață de vedetă

Ai auzit, desigur, o mulţime de întâmplări senzaţionale cu câini care şi-au salvat stăpânii. Poate le-ai crezut exagerări şi ţi-ai privit amuzată căţelul din curte. Şi, totuşi, întâmplările acestea se pot petrece chiar sub ochii tăi.

Cândva,labradorul Odra l-a ajutat să-şi poată recupera bunicul şi,apoi tatăl,după boli necruţătoare. Apoi,Andrei Ionescu a studiat,a obţinut o diplomă în terapia asistată de animale şi s-a înscris ca voluntar în Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic.

Astăzi,foloseşte câinii dresaţi special pentru a-i ajuta pe copiii aflaţi în suferinţe dintre cele mai grele. De la el am aflat cum se produce acest miracol.

Ce poate face un câine "vindecător"?

Andreea este o fetiţă de nouă ani,cu o minte sclipitoare. Merge la şcoală zilnic,în căruţ rulant,deşi suferă de spasmofilie şi de paralizia membrelor inferioare.

În numai trei luni de când instructorul a pus-o să interacţioneze cu câinii,fetiţa a făcut progrese neaşteptate. De ce? Pentru că cei mici se lasă fascinaţi de veselia noilor lor tovarăşi de joacă,uită de efort şi de durere,încercând să se mişte,iau totul ca pe o joacă şi nu-şi pierd răbdarea.

Fetiţa şi-a format reflexele de prindere şi aruncare din această joacă. Altfel,ar fi rămas cu mâinile imobile. Nu este un miracol?

Cel mai tânăr pacient

La centrul lui Andrei,a început acum terapia cel mai tânăr pacient. Darin are doar doi ani şi jumătate şi e o provocare pentru terapeut.

Are probleme de vedere şi tetrapareză spastică. Nu poate să spună mama şi tata,dar în timpul „jocului” cu câinele lui vindecător a rostit primul lui cuvânt:Ham!

Pentru Darin este pregătit acum un labrador,Max,care va pleca împreună cu micuţul,pentru a-i fi în preajmă tot timpul. Magda Nadler,mama copilului,este convinsă de efectele terapiei şi abia aşteaptă să-l ia pe Max acasă,ca pe un nou membru al familiei.

Un drum anevoios

Câinii urmează un dresaj special şi încep să lucreze la 3 ani. Părinţii pacienţilor pot sta liniştiţi,un astfel de câine este deparazitat,vaccinat,toaletat şi obişnuit să nu sară sau să se sprijine de copii,să nu-i lingă pe faţă şi pe mâini,să asculte comenzile date de cei mici,pentru ca aceştia să nu se simtă respinşi.

Grupul de lucru nu poate avea mai mult de trei-patru copii,iar şedinţele durează între zece minute şi o oră,în funcţie de caz.

Micii pacienţi interacţionează direct cu animalele,le mângâie,le plimbă,le vorbesc şi tocmai efortul de a se juca împreună îi fac să aibă o evoluţie foarte bună în tratament.

Povestea lui Andrei...

Un alt băieţel,Andrei,tizul terapeutului,are şi el 9 ani şi suferă de ADHD. „Terapia cu câini îl responsabilizează,îl învaţă să fie ordonat,îl ajută să-şi consume energia şi să-şi stimuleze concentrarea”,ne spune tatăl băiatului,care îl însoţeşte săptămânal la şedinţele de terapie şi este mulţumit de evoluţia lui.

Terapia şi-a dovedit eficienţa în cazuri de autism,de pareză spastică,demenţă,sindrom Down sau ADHD (deficit de atenţie). Majoritatea copiilor care vin aici nu au o singură problemă,ci mai multe. Terapia se face individualizat,pentru fiecare copil,în funcţie de afecţiuni,de rezistenţa la efort,de puterea de concentrare şi de mulţi alţi factori.

Perspective

Terapeutul Andrei Ionescu este pe cale să-şi îndeplinească un mare vis. Să construiască la Româneşti un centru nou şi modern pentru copiii cu nevoi speciale care pot fi supuşi zooterapiei. Nu are sponsori şi nici nu mai caută alt ajutor în afara eforturilor lui.

A tratat până acum zeci de copii şi va continua... Se luptă cu oamenii,cu vremurile,cu prejudecăţile,dar nu renunţă.

Mai multe