Epidemia falsă care a salvat viaţa a 8.000 de evrei în timpul Holocaustului
Doctorul Eugene Lazowski a fost un adevărat erou! El a fost cel care a creat iluzia unei epidemii, a inventat existenţa unei boli fatale, pentru a-i speria pe nazişti şi-a reuşi, astfel, să salveze viaţa a 8.000 de evrei polonezi în timpul Holocaustului.
Născut în 1913, Eugene Lazowski de-abia terminase Facultatea de Medicină când naziştii invadaseră Polonia în 1939. La acea vreme, tifosul omora circa 750 de oameni zilnic şi, în încercarea de-a opri evoluţia bolii, naziştii s-au izolat şi mai mult de restul muritorilor de rând şi au crescut execuţiile evreilor.
În asemenea context, Eugene s-a alăturat celor de la Crucea Roşie poloneză, dar naziştii i-au interzis să trateze pacienţi evrei. Totuşi acest lucru nu l-a împiedicat pe proaspătul absolvent de Medicină să se strecoare noaptea în ghettoul evreilor şi să încerce să ajute cum putea. Surprinzător sau nu, a reuşit să salveze mii de vieţi omeneşti!
Într-o bună zi, un soldat polonez aflat în permisie l-a implorat pe Lazowski să-l ajute cumva să nu se mai întoarcă pe front. În încercarea de a-l ajuta pe bietul soldat să simuleze că suferea de o boală cu potenţial fatal, Eugene a descoperit că tulpina moartă de bacterie Proteus OX19 din tifos continua să dea un rezultat pozitiv la analiză. Apoi a avut o revelaţie! Şi-a dat seama că putea folosi asemenea informaţie ca mod de apărare împotriva naziştilor.
A început să distribuie un vaccin fals cât mai mult posibil şi, în numai două luni, atâtea cazuri false fuseseă confirmate, încât Eugene a reuşit să-i convingă pe supraveghetorii nazişti că a izbucnit o adevărată epidemie de tifos. Reacţia naziştilor a fost să carantineze zone tot mai mari, unde suspectau cazuri de tifos. Iar printre acele zone carantinate se aflau şi cele în care locuiau evreii. Doctorul a reuşit să creeze astfel de spaţii carantinate în 12 sate şi să salveze, astfel, nu mai puţin de 8.000 de vieţi omeneşti.
După ce s-a încheiat războiul, Eugene a continuat să practice medicina în Polonia până în momentul în care a fost nevoit să emigreze, cu familia, în SUA. S-a stabilit în Chicago, unde a putut să-şi finalizeze studiile şi să primească o diplomă de absolvire la Facultăţii de Medicină, în Illinois.
Decenii mai târziu, s-a întors în Polonia, unde a fost primit ca un erou deoarcere reuşise să-i salveze pe cei disperaţi şi în mare pericol de moarte. Prin carantinarea unor zone vaste din Polonia, Eugene Lazowski a reuşit să-i ţină departe pe nazişti de evreii care ar fi fost, de altfel, condamnaţi la moarte.
Foto - Shutterstock