„Eroul zilei‟ nu e lipsit de păcate! Preşedintele ucrainean, asociat cu un oligarh căruia i s-a interzis să intre în SUA
Este „omul zilei‟, cel care se luptă pentru libertatea cetăţenilor din ţara lui şi păstrarea democraţiei în timpul invaziei ruse. Este aplaudat fără rezerve de o lume întreagă, dând dovadă de curaj şi păstrarea unor principii lăudabile în timp ce ţine piept uneia dintre cele mai mari şi mai puternice armate care există pe pământ.
Totuşi nici cel mai apreciat lider politic al zilelor noastre nu este lipsit de păcate. Asocierea lui cu un oligarh ucrainean l-a propulsat pe prima pagină a ziarelor, care n-au ezitat să declanşeze în Ucraina un scandal-monstru la cel mai înalt nivel.
Au existat mai multe scandaluri în care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a fost implicat de-a lungul carierei sale, însă unul anume a atras în mod special atenţia conaţionalilor săi. Liderul ucrainian nu e politician de multă vreme. Înainte, a fost avocat, actor, comic, iar succesul nu l-a ocolit nici în aceste domenii.
În anii de dinainte de a-şi începe mandatul prezidenţial, a produs şi a jucat în seria TV „Servant of the People" (n.r. În slujba poporului), după cum ne informează BBC, iar satira politică s-a bucurat de asemenea succes, încât Zelenski a devenit un nume cunoscut în propria sa ţară.
Zelenski a intrat în cursa prezindeţială şi a câştigat alegerile în 2019 cu mesajul său puternic de-a face bine ţării după decenii întregi de corupţie. Însă, după cum putem citi în The New York Times, e posibil ca preşedintele în funcţie să fie influenţat de oligarhul Igor Kolomoiski, proprietarul postului TV care a difuzat „Servant of the People".
BBC ne informează că Igor Kolomoiski este unul dintre cei mai cunoscuţi bogătaşi din Ucraina, care a fost implicat în scandalul din 2016 cu Privatbank. Când era co-proprietarul băncii, au dispărut nu mai puţin de 4,5 miliarde de dolari din conturi. Acesta a negat acuzaţiile care i se făceau şi a cerut guvernului ucrainean să-i acopere pierderile. Drept dovadă că nu e deloc curat ca lacrima, Igor Kolomoiski a cerut exil în 2017, după declanşarea scandalului.
Bun, dar ce legătură are Zelenski cu Kolomoiski?
Igor s-a întors în spaţiul public în 2019, tocmai când Volodomir a candidat la cea mai înaltă funcţie în stat. Mai mult, miliardarul a finanţat campania lui Zelenski, motiv pentru care se suspectează o legătură strânsă între cei doi.
Înainte de-a fi anunţat, în mod oficial, câştigătorul cursei prezidenţiale, un alt post TV de-ai lui Kolomoiski l-a declarat pe Zelenski ca fiind noul preşedinte. Volomir a câştigat, într-adevăr, alegerile, însă cum de ştia Kolomoiski înaintea tuturor şi ce influenţă are asupra primului om în statul ucrainean?
Se pare că oligarhii controlează preşedinţii ucrainieni de mult timp, încă din 1991. Însă, după cum susţine Britannica, Kolomoiski a promis să nu-i dea ordine preşedintelui, iar Zelenski şi-a întărit convingerile anti-corupţie, declarând în mod public că nu va face favoruri nimănui, nici măcar finanţatorului campaniei sale prezidenţiale.
Cu toate astea, Kolomoiski a încercat să oprească procesul de privatizare al băncii lui, însă fostul prim-ministru suedez, Carl Bildt, a atras atenţia asupra consecinţelor pe care le putea avea o asemenea mişcare: “Dacă nu-i atent, asta îl poate rade pe Zelenski de pe suprafaţa pământului. Re-oligarhizarea selectivă ar fi un dezastru pentru Ucraina!”, a scris The New York Times.
Privatbank a rămas naţionalizată până-n ziua de azi. Kolomoiski n-are voie să intre pe teritoriu american începând cu 2021, documentul care-I interzice acest lucru atrăgând atenţia şi asupra “îngrijorării asupra eforturilor constante ale lui Kolomoiski de-a submina procesul democratic şi instituţiile statului”.
foto - Shutterstock