FOTO „Cu mâinile curate“, primul policier din cinematografia românească. Imagini fabuloase de la filmări
Monştri sacri ai scenei româneşti, replici intrate în cultura urbană, un film care a făcut istorie: „Cu mâinile curate“. Studiourile Buftea au dat publicităţii fotografii inedite de la filmările uneia dintre cele mai de succes pelicule româneşti.
Sergiu Nicolaescu – regizor şi actor, în rolul comisarului Tudor Miclovan, Gheorghe Dinică (gangsterul Lăscărică), Ilarion Ciobanu (comisarul Roman), George Constantin (anticarul Constantin Semaca), Ştefan Mihăilescu-Brăila (gangsterul Buciurligă), Sebastian Papaiani (hoţul de buzunare Fane Oarcă) sunt cele mai cunoscute nume care au „scris“ povestea primului film poliţist din cinematografia românească.
Nu mai puţin celebre sunt şi replicile peliculei. „Dom' Semaca! Eu sunt, Lăscărică. Dom' Semaca! Vă rog să credeţi că nu v-am trădat. Am fost adus aici cu forţa. Vă rog să credeţi, dom' Semaca“. Această replică a intrat în conştiinţa publicului spectator sub forma: „Nu trageţi, dom' Semaca! Sunt eu, Lăscărică.”. O altă replică celebră este rostită de Miclovan, atunci când Roman îl vede şi îl întreabă dacă este rănit grav. Sprijinit de un morman de lăzi, Miclovan îi răspunde: „Un fleac, m-au ciuruit!“.
„Cu mâinile curate“ este considerat de critici primul policier din cinematografia românească, tocmai de aici şi succesul imens. Se află pe locul 12 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, fiind vizionat de 7.162.552 de spectatori, de la data premierei (1972) şi până la data de 31 decembrie 2014. Filmul a fost cumpărat pentru difuzare internaţională de marile companii Columbia Pictures şi Gaumont International.
Filmul a avut şi o continuare, „Ultimul cartuş“. Filmele sunt considerate pelicule de propagandă comunistă (acţiunea se petrece imediat după cel de-al doilea Război Mondial), dar regizorul Sergiu Nicolaescu declara: „Eu consider aceste două filme ca filme sociale, transpuse în bună măsură într-o formulă de film poliţist“.
Celebrul comisar Miclovan a existat în realitate, doar că se numea Gheorghe Cambrea şi era chiar unchiul lui Sergiu Nicolaescu. Acesta a mărturisit în mai multe interviuri că modelul după care l-a creat pe Miclovan a fost chiar unchiul său, comisar de poliţie în Bucureşti, între anii 1935-1951.
Studiourile Buftea au dat publicităţii o serie de fotografii memorabile de la filmările desfăşurate în 1972.