Înainte de-a deveni actor, Richard Burton a fost rugbist, soprană şi navigator

18 iunie 2021   Viață de vedetă

Este unul dintre giganţii marelui ecran, care a pornit în viaţă dintr-un mediu lipsit de potenţial şi a reuşit să cucerească teatrul britanic înainte de-a deveni un nume faumos la Hollywood. Odată stabilit în Cetatea Filmului, actorul a pendulat între interpretări remarcabile în filme şi apariţii răsunătoare în tabloidele vremii, împreună cu marea lui iubire Elizabeth Taylor.

Din păcate, succesul său profesional a fost dublat de o viaţă personală dominată de propriii demoni, care, într-un final, i-au şi grăbit sfârşitul. A plecat dintre noi mult prea devreme, la numai 58 de ani, din cauza alcoolismului, însă a trăit intens viaţa. Încă de la începutul ei...

Mama lui Richard, Edith, a murit la numai o săptămână după ce-l adusese pe lume pe cel de-al 13-lea copil al familiei, pe fratele lui Burton, Graham. Decesul ei a apărut în urma unei infecţii postpartum. La acea vreme, Richard avea numai 2 ani.

Tatăl actorului nu şi-a dorit responsabilitatea creşterii atâtor copii, motiv pentru care sora mai mare a lui Richard, Cecilia, l-a luat pe acesta acasă la ea şi l-a crescut împreună cu cei doi copii ai ei. Richard a crescut într-o casă din suburbia Taibach, în Port Talbot.

Evident, între cei doi fraţi s-a născut o prietenie minunată, care a durat întreaga lui viaţă. Mai mult, actorul a devenit apropiat şi de fratele lui mai mare, Ifor, care juca rugby şi care îl lua pe teren pe fratele lui mai mic. Richard a devenit destul de bun la acest sport, jucându-l cu pasiune şi pricepere.

Clubul sportiv Bleddyn Williams era de părere că Richard putea deveni un rugbist profesionist, având talentul necesar pentru aşa ceva. Însă tânărul şi-a îndreptat interesul spre altceva. Un alt talent de-al lui a fost cel vocal. Încă din şcoală, Burton devenise renumit pentru vocea sa, atât ca vorbitor, cât şi ca solist.

De fapt, vocea l-a scos din anonimat pe Richard Burton. A primit chiar şi un premiu pentru calităţile lui de soprană, după ce urcase pe scena Eisteddfod, la un festival galez de muzică şi arte. Richard şi-a dorit să repete asemenea realizare şi a căutat ajutorul unui profesor care avea să devină o persoană importantă din viaţa lui – Philip Burton, după care şi-a şi schimbat numele la 18 ani şi care i-a facilitatea intrarea în lumea actoriei.

După ce a terminat şcoala şi şi-a încheiat instruirea la Air Training Corps, Richard a intrat la Exeter Collage, Oxford, cu o bursă de şase luni câştigată în calitate de cadet. După jumătate de an, a fost trimis să se pregătească să devină pilot, însă n-a trecut testele din cauza problemlor oculare pe care le avea. În schimb, Richard a devenit navigator, meserie pe care a practicat-o timp de trei ani, în paralel cu actoria.

Foto - Profimedia

Mai multe