Inventatorul saxofonului, cel mai norocos om din lume? A supravieţuit după ce a căzut de la etaj şi într-un cuptor aprins

30 iunie 2021   Viață de vedetă

Adolphe Sax a inventat instrumentul muzical care-i poartă numele – saxofonul – dar acest lucru era cât pe ce să nu se întâmple, având în vedere accidentele cu potenţial fatal prin care a trecut, în mod repetat, în copilărie.

Născut în Dinant, Belgia, în 1814, Antoine-Joseph Adolphe Sax provenea dintr-o familie cu evidente aptitudini muzicale şi a moştenit şi el această aplecare a părinţilor lui. Totuşi, în adolescenţă, Sax nu s-a concentrat atât pe cântat, cât mai ales pe crearea de noi instrumente muzicale. Însă a fost de mai multe ori în pericol să nici măcar să nu ajungă la vârsta adolescenţei.

În copilărie, Antoine-Joseph era tare neastâmpărat, făcea ce făcea şi se afla adesea în nişte situaţii care-i puneau viaţa în pericol. De fapt, este o adevărată minune că a reuşit să supravieţuiască de fiecare dată. Băiatul a căzut de la o fereastră aflată la etajul trei, a fost lovit în cap cu o piatră mare, de dimensiunea unei cărămizii, şi a înghiţit un ac.

Mai mult, a băut un soi de otravă şi apoi s-a împiedicat şi a căzut într-un cuptor aprins. Iar păţaniile lui nu s-au încheiat aici! Aproape că s-a înecat, a căzut pe fierul de călcat încins şi a suferit o arsură de la explozia unui praf de puşcă lăsat la îndemâna lui.

Până şi inventarea saxofonului a fost un fel de accident, rezultatul unui horn modificat de el şi tatăl lui, Charles Joseph Sax, în 1845. Adolphe a patentat saxofonul în 1846 şi a început să vândă astfel de instrumente muzicale. Succesul său a continuat cu angajarea sa ca instructor muzical la Concervatorul din Paris.

Mai târziu, Sax a făcut cancer la buze, însă a supravieţuit şi acestei mari încercări din viaţa lui. Inventatorul saxofonului s-a stins din viaţă în 1894, fără să fie reuşit vreodată să atingă bunăstarea.

Foto - Shutterstock

Mai multe