Isaac Newton a scris 10 milioane de cuvinte despre religie. De ce au fost ascunse scrierile lui?

19 februarie 2021   Viață de vedetă

Aportul pe care şi l-a adus Isaac Newton lumii ştiinţifice este incontestabil. El a fost primul om de ştiinţă care a încercat să găsească o explicaţie pentru care orice obiect cu o oarecare greutate cade numai spre pământ. De aici şi imaginea comercială a matematicianului care ţine în mână un măr. Se pare că marele savant a avut o relevaţie în momentul în care a fost lovit în cap de un măr care căzuse din copac.

Evident că nu există o dovadă clară că lucrurile chiar aşa s-au întâmplat. La fel de bine, e posibil ca Newman să-şi fi format primul raţionament cu privire la forţa gravitaţiei în momentul în care a privit un măr căzând din copac. Indiferent de aceste detalii, circulă multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate despre unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din istorie. Iată-le pe cele reale!

Pe când era doar un bebeluş, Isaac era atât de mic încât aproape că încăpea într-o cană. Cel puţin aşa îl descria mama lui. Născut prematur pe 25 decembrie 1642, micuţul băiat a fost denumit după tatăl său, Isaac Newton, care s-a stins din viaţă cu numai trei luni înainte ca viitorul savant să vină pe lume.

Şi, de parcă faptul că a crescut fără tată n-a pricinuit destulă suferinţă în viaţa copilului, mama acestuia l-a părăsit şi ea la numai trei ani. Hannah Ayscough, mama lui Isaac, l-a lăsat în grija bunicii lui, pentru a-şi începe o nouă viaţă cu un nou soţ. Cum era de aşteptat, Isaac a crescut urându-l de moarte pe tatăl lui vitreg, preotul Barbabas Smith, care nu voia să ştie nimic despre viaţa lui şi îşi concentra toată atenţia asupra celor trei copii făcuţi cu mama lui Newton.

De fapt, Isaac nu se înţelegea bine nici cu mama care-l părăsise fără remuşcări, lucru care l-a adus pe băiat în pragul de-a face ameninţări că le va incendia casa mamei lui şi-a noii ei familii cu tot cu ei înăuntru. De unde ştim toate aceste informaţii din viaţa privată a savantului? Chiar el le-a notat cu lux de amănunte în jurnalul său.

Isaac a crescut fiind timid şi retras, lucru care l-a transformat în victimă sigură în faţa colegilor lui de la şcoală. A învăţat cât a putut el de bine la şcoală tocmai pentru a le demonstra tuturor cât era el de priceput la toate materiile, cum era complet superior colegilor lui. Şi a reuşit fix ceea ce şi-a propus! În 1664, a câştigat o bursă de patru ani la Cambridge, după care, după absolvire şi obţinerea masteratului, a devenit profesor de matematică la aceeaşi universitate.

Isaac Newton şi-a petrecut 30 de ani din viaţă la Cambridge. Cu toate că studenţii nu prea treceau pe la orele lui şi nu dovedeau un interes prea mare în prelegerile acestuia, profesorul de matematică îşi ţinea întotdeauna cursurile. Nu-şi dădea prea mult silinţa să se facă plăcut la ore şi nici măcar înţeles, deoarece principala lui preocupare erau cercetările pe care le făcea, nu cursurile susţinute la Cambridge.

În ciuda cercetărilor ştiinţifice pe care le făcea, Newton a scris mai mult despre religie şi alchimie decât despre ştiinţă. Cu toate astea, această latură a marelui matematician a rămas secretă o bună parte de vreme. De fapt, abia prin anii 1960 au fost publicate lucrările sale, care înglobau nu mai puţin de 10 milioane de cuvinte despre religie. Ciudat e faptul că Isaac nici măcar nu vorbea despre opiniile sale religioase, nu şi le făcea cunoscute în mod public, ci doar scria despre ele.

Mai mult decât atât, nici urmaşii marelui om de ştiinţă nu au ţinut să-i facă cunoscute lucrările religioase după dispariţia acestuia. De fapt, le-au ascuns cât au putut ei de bine. Motivul pentru care au făcut asta? Se temeau că-i vor putea distruge reputaţia savantului şi că ditamai Isaac Newton ar fi considerat un eretic.

Isaac Newton a murit la 84 de ani din cauza unei dureri atroce de stomac. Pe 31 martie 1727, marele om de ştiinţă s-a stins din viaţă în somn.

Foto - Shutterstock

Mai multe