Jumătate de secol de „Stairway to Heaven”. Ce mesaje ascunde hitul trupei Led Zeppelin
În panteonul cântecelor rock clasice, nu există o melodie mai cunoscută decât „Stairway to Heaven”, a trupei Led Zeppelin. Are tot ce-i trrebuie pentru a fi un hit ce transcede timpul: versuri mistice, un solo memorabil de chitară, vocea incredibilă a solistului Robert Plant şi legende urbane nebuneşti care implică hobbiţi şi mesaje sataniste.
Pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a cântecului, iată 5 lucruri mai puţin cunoscute despre hitul atemporal „Stairway to Heaven”.
Unii fani cred că a fost inspirată de Stăpânul Inelelor
Cu mult înainte de filmele de succes inspirate din cărţile lui J.R.R. Tolkien, membrii trupei lui Zeppelin erau mari fani ai acestor volume. Se pare că romanele fantastice au inspirat mai multe dintre melodiile lor, inclusiv „Ramble On”, „The Battle of Evermore” şi „Misty Mountain Hop”. Mulţi fani ai lui Tolkien cred că „Stairway to Heaven” e o cale care duce direct pe Pământul de Mijloc. Solistul Robert Plant a spus că s-a inspirat, de fapt, din Magic Arts în Celtic Britain, de Lewis Spence, o carte despre credinţele oculte.
Soloul de chitară al lui Jimmy Page a fost improvizat
Această bucată instrumentală memorabilă de 50 de secunde a fost desemnată de Guitar World drept cel mai bun solo de chitară din toate timpurile. "Solo-ul sună construit - şi este, într-un fel -, dar pur şi simplu a fost construit pe moment", a declarat chitaristul Jimmy Page pentru Rolling Stone în 2008.
Versuri sataniste?
Versurile melodiei par metaforă după metaforă, sunt ciudate şi complicate. Un preot american a lansat în 1982 o teorie conform căreia versurile, derulate în sens invers, transmit mesaje sataniste. Paul Crouch era convins că, ascultate invers, versurile „If there’s a bustle in your hedgerow / Dacă există forfotă în gardul tău viu“ însemnau: „Here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He will give me those with him 666. There was a little tool shed where he made us suffer, sad Satan / În sănătatea dragului meu Satan. Cel a cărui cale m-ar face să fiu trist, a cărui putere este Satana. El le va da acelora care sunt cu el 666. S-a lepădat o unealtă acolo unde el ne-a făcut să suferim, Satan cel trist“.
În cartea "Hammer of the Gods", unul dintre inginerii de sunet ai trupei Led Zeppelin a ironizat, ca mulţi alţii, această ipoteză: „De ce ar fi vrut să petreacă atât de mult timp în studio, făcând ceva atât de prostesc?”.
Fanii, neimpresionaţi la prima audiţie
Zeppelin a cântat pentru prima oară în public această melodie pe 5 martie 1971, în timpul unui concert din Belfast, Irlanda de Nord. Mulţimea de fani nu a fost deloc impresionată. „Toţi erau plictisiţi până la lacrimi, aşteptând să audă piese pe care le cunoşteau”, şi-a amintit basistul trupei, John Paul Jones.
Proces pentru "paternitate"
Hitul a făcut obiectul unui proces de drepturi de autor. Plant şi Page au fost acuzaţi că au „furat" un riff din compoziţia instrumentală „Taurus", lansată în 1968 de trupa Spirit, condusă de Randy Wolfe. Ei au fost acţionaţi în judecată în 2014. Muzicologii consultaţi în acest caz au depus mărturie că tema împărtăşită de cele două piese în cauză este una comună, veche de secole, iar Led Zeppelin a câştigat procesul după şase ani.
FOTO Profimedia