Laura Cosoi a trecut prin momente dramatice: "Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Mergeţi la control"

29 noiembrie 2019   Viață de vedetă

Laura Cosoiu e actriţă, e mamă, dar mai presus de orice este femeie. După ce a trecut prin momente dificile, căci mama sa a fost diagnosticată cu o formă de cancer în stadiu incipient, vedeta trage un semnal de alarmă cu privire la controalele regulate, care pot salva vieţi.

Mama Laurei a fost depistată cu câncer când încă s-a mai putut face ceva. Într-un interviu acordat Adevărul, Laura Cosoiu vorbeşte despre trăirile pe care le-a avut la aflarea veştii, dar şi modul în care a conştientizat atunci cât de importante sunt analizele medicale.

Citeşte şi: Anamaria Prodan, de nerecunoscut după ce a renunţat la emisiunea de la PRO TV. Vedeta s-a tuns scurt şi s-a vopsit blond platinat

Laura Cosoi: "Mi se părea o glumă proastă. Mama era tot timpul sănătoasă"

,,Am avut mari emoţii când mama mea a fost depistată cu cancer. Când am aflat mi se părea o glumă proastă, nu-mi venea să cred că i se întâmplă una ca asta. Mama, care tot timpul era sănătoasă, să aibă o problemă şi mai ales una atât de serioasă! Era în stadiul 2B când a fost diagnosticată, deci aproape de stadiul 3, dar a fost operabil şi din fericire acum este foarte bine şi asta contează enorm. Consider ca controalele si analizele regulate reprezintă cel mai eficient mod prin care putem preveni şi, după caz, trata diverse afecţiuni, grave sau mai puţin grave”, povesteşte Laura Cosoi.

Citeşte şi: Simona Gherghe, reacţie vehementă pentru mămicile care au criticat-o că îşi lasă fetiţa cu scutec şi suzetă la 3 ani

"Infecţia sapă în tăcere. Poate sta chiar 10 ani fără să bănuiască nimic"

În cazul cancerului de col uterin, fiindcă boala nu are simptome în stadiile incipiente, mii de femei se duc mult prea târziu la medic. 528.000 de cazuri noi apar în fiecare an, în lumea întreagă, în condiţiile în care acest tip de cancer poate fi prevenit. Deşi cancerul de col uterin afectează în special femeile tinere şi de vârstă medie, nici femeile aflate la menopauză nu sunt scutite de-a face boala. Infecţia cu Human Papilloma Virus (HPV) sapă în tăcere. Este posibil ca de la contactarea virusului HPV până la apariţia unui cancer de col invaziv să treacă doar câţiva ani sau să treacă mult timp, chiar peste 10 ani, iar femeia să nu bănuiască nimic. (...) Sunt în jurul meu o mulţime de femei care nu merg la control, care au dat naştere unui copil în urmă cu 20-25 ani şi de atunci nu au mai vizitat niciodată un medic ginecolog şi au fost depistate cu cancer de col uterin”, a mai povestit Laura Cosoi.

Mai multe