Mozart a fost otrăvit? Compozitorul a murit la numai 31 de ani, în circumstanţe misterioase

7 ianuarie 2021   Viață de vedetă

Am auzit, la un moment dat, cu toţii cum marele compozitor a fost distrus treptat de un muzician mai în vârstă decât el, care a fost mânat de o invidie covârşitoare să comită un gest extrem şi l-a otrăvit, într-un final, pe genialul tânăr. Însă este adevărată această poveste?

A plănuit oare Antonio Salieri să-l elimine pe Wolfgang Amadeus Mozart din calea sa spre afirmare şi-a recurs la otrăvirea rivalului său? John Suchet, specialist în viaţa şi opra lui Mozart, ne lămureşte imediat, prezentându-ne toate informaţiile existente despre dispariţia prematură a muzicianului.

Rival de moarte

Antonio Salieri (1750-1825) era un compozitor foarte influent al vremii şi un profesor de succes, care ajunsese chiar să-i înveţe pe remarcabilii compozitori Schubert, Beethoven şi Liszt. Totuşi numele său n-a rămas în istorie decât ca rivalul de moarte al lui Mozart.

La şase ani de la trecerea în nefiinţă a lui Salieri, scriitorul rus Pushkin a scris o piesă de teatru, denumită „Mozart and Salieri‟, care are ca subiect pericolul inevitabil al invidiei. În 1898, Rimsky-Korsakov a transformat piesa lui Pushkin întră-o operă de mare succes. Atât piesa de teatru, cât şi opera au în prim plan o crimă. Ambele sugerează că Salieri l-a otrăvit, din gelozie, pe tânărul compozitor.

Crimă cu premeditare?

Ani mai târziu, tragicul subiect a fost reluat de Peter Shaffer, care a dat lovitura cu piesa Amadeus, pe care a compus-o în 1979 şi-a pus-o în scenă în acelaşi an. Crima cu premeditare a lui Salieri este descrisă în amănunt, acesta fiind hotărât să distrugă nu numai cariera lui Mozart, ci şi viaţa acestuia. Iar îndârjirea cu care îl ura pe concurentul lui mai tânăr l-a determinat să-şi piardă, într-un final, minţile. Aflat într-un spital de boli psihice, Salieri se declară „Sfântul Mediocrităţii‟.

Până la urmă, e adevărat că Salieri l-a otrăvit pe Mozart? Nimeni nu ştie exact. Cert e că ideea a fost propagată până-n zilele noastre, până şi serialul „The Simpsons‟ a menţionat posibila crimă odioasă. Tot ce ştim este că Wolfgang s-a îmbolnăvit pe când se afla în Praga, la premiera din 6 septembrie 1791, a operei sale „La clemeza di Tito‟. Şi-a continuat munca până pe 20 noiembrie, când a căzut, într-un final, la pat. Simptomele pe care le avea erau durere insuportabilă, umflături şi vomă.

Mort la numai 31 de ani

La căpătăiul său au fost soţia, sora mai mică şi medicul familiei, Thomas Franz Closset. Mozart a murit pe 5 decembrie 1791, la 12.55 am. Avea numai 31 de ani. A fost înmormântat într-o groapă comună, după obiceiul vienez al vremii, iar presupusul lui criminal, Salieri, a fost acolo să-şi ia „Adio!‟ de la el.

Cauza exactă a morţii sale nu e cunoscută. Actele medicale oficiale descriu mai de grabă nişte simptome decât o boală în sine, fiind trecute pe hârtie de la erupţie, la semne ale tuberculozei miliare. În anii care au urmat dispaţiei compozitorului, cercetătorii au sugerat peste o sută de cauze posibile ale morţii lui Mozart. Printre care şi otrăvirea.

Mai multe