„Nazistul cu supa“ din „Seinfeld“ e un bucătar real. „Urăsc să lucrez cu publicul. Clientul greşeşte întotdeauna şi eu am întotdeauna dreptate“

5 august 2021   Viață de vedetă

Serialul „Seinfeld“ a creat câteva personaje celebre, iar unul dintre ele este „Nazistul cu supa“, rămas şi azi în cultura pop. Personajul din sitcom a fost inspirat de un bucătar real, Al Yeganeh, proprietarul unui restaurant din New York.

Pe 2 noiembrie 1995, era difuzat „The Soup Nazi“ („Nazistul cu supa“) al 116-lea episod al sitcom-ului “Seinfeld“ şi unul dintre cele mai urmărite episoade ale serialului american. Protagonistul acestui episod este bucătarul Yev Kassem, poreclit „Nazistul cu supa“ pentru regulile drastice pe care le are în restaurantul său, în care serveşte diverse feluri de de supă. El este interpretat de actorul Larry Thomas (foto).

Atunci când regulile nu sunt respectate, bucătarul îi dă afară pe clienţi, strigând: „No soup for you!“ (Tu nu mai primeşti supă – n.r.), replică celebră şi azi, folosită în diverse meme, pe internet. Personajul a fost creat după chipul şi asemănarea unui bucătar real.

Bucătarul Al Yeganeh a devenit celebru după ce a fost portretizat ca „Nazistul cu supa“ în „Seinfeld“. Totuşi, acesta şi-a deschis restaurantul cu un deceniu înainte, iar prima sa întâlnire cu celebritatea a fost în altă peliculă îndrăgită.

Bucătarul iranian Al Yeganeh, „The Original SoupMan“, a deschis primul restaurant bazat pe supe, Soup Kitchen International, în Manhattan în 1984. A devenit rapid cunoscut în oraş atât pentru supele delicioase, cât şi pentru regulile stricte impuse în restaurant.

Deşi a devenit celebru abia după episodul din „Seinfeld“, o referinţă la el apare în celebra peliculă din 1993, „Sleepless in Seattle/Nopţi albe în Seattle“. Un personaj spune despre el că „vinde cea mai bună supă pe care ai mâncat-o vreodată, dar e cel mai rău om din America“. Totuşi, în ce constau regulie lui Al Yeganeh?

Acesta avea exact trei reguli pentru clienţii săi de la Soup Kitchen International: să ştie exact ce vor comanda când le vine rândul (pentru a nu pierde timpul), să aibă banii pregătiţi şi să se mute în partea stânga după ce au dat comanda.

Regulile, care pot părea exagerate, nu sunt neobişnuite într-o metropolă precum New York. Şi alte restaurante le practică. Scopul este de a servi un flux constant de clienţi, rapid şi în siguranţă. În timpul orelor de vârf, cozile se pot întinde şi pe zeci de metri.

Potrivit „New Yorker“, Yeganeh a declarat: „Vă spun, urăsc să lucrez cu publicul. Mă tratează ca pe un sclav. Filozofia mea este: Clientul greşeşte întotdeauna şi eu am întotdeauna dreptate. Pe cei care respectă regulile mele, îi tratez foarte bine. Clienţilor mei obişnuiţi nu spun nimic. Sunt foarte inteligenţi şi bine educaţi”.

Lui Yeganeh nu i-a plăcut niciodată porecla Nazistul cu supa din “Seinfeld“. De altfel, scenaristul Spike Feresten a povestit că el şi actorii din serial au mers să mănânce la Soup Kitchen International şi au fost primiţi cu ostilitate. Se pare că Yeganeh a început să le vorbească urât şi le-a spus să-şi ceară scuze.

Atunci, Jerry Seinfeld i-a oferit „cea mai nesinceră şi sarcastică scuză dată vreodată”, iar Yeganeh i-a strigat „No soup for you!“ şi i-a dat pe toţi afară din restaurant.

Mai multe