O singură sperietură din copilărie te poate îmbolnăvi la maturitate!

18 mai 2024   Viață de vedetă

Momentele dificile din timpul vieții nu numai că ne stresează cumplit, dar ne pot și îmbolnăvi. Un nou studiu susține că e nevoie de o singură sperietură mare în viață ca să facem Alzheimer mai târziu.

Nu trebuie să ne gândim că, dacă se trântește o ușă și ne speriem, gata, declanșăm apariția bolilor în viața noastră. E nevoie de mai mult de-atât ca să ajungem să apelăm la medici de urgență. Experiențele traumatizante, precum divorțul sau moartea cuiva apropiat, trăite în primii ani de viață, au un impact major asupra noastră.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii e că traumele din copilărie sau adolescență pot cauza apariția simptomelor unor boli la maturitate. Sau cel puțin există un risc crescut să se îmbolnăvească cei trecuți prin diverse experiențe traumatizante în trecut, față de cei care au fost păziți de asemenea momente dificile.  

După ce s-a prelevat lichid din coloana vertebrală a participanților la studiu, s-a constatat că persoanele care au avut parte de mai mult stres în viața lor au mai multe proteine în organism, iar aceste proteine sunt asociate cu Alzheimerul.

Medicii nu au descoperit încă motivul apariției bolii Alzheimer, cu toate că există tot mai multe cauzuri în întreaga lume. De decenii întregi, de când se studiază fenomenul, se speculează că apariția bolii poate fi legată de moștenirea genetică sau de mediul în care trăiesc pacienții respectivi.

Când cineva face Alzheimer, corpul acestuia produce o cantitate crescută de două feluri de proteine. Noul studiu a scos la iveală altă revelație interesantă – că persoanele care au trecut printr-un stres accentuat în copilărie sau adolescență produc o cantitate mai mare decât e necesar de astfel de proteine.  

Carol Opdebeeck, profesor de Psihologie la Universitatea Manchester Metropolitan din Marea Britanie, susține că există dovezi că „evenimentele stresante, precum moartea cuiva drag sau divorțul părinților, cresc riscul declanșării demenței mai târziu în viață”.

Oamenii de știință ne atrag atenția că anxietatea și stresul nu fac bine corpului nostru. Atunci când suntem stresați, sistemul nostru imunitar reacționează de parcă am fost răniți și așa apare inflamația în tot corpul nostru.

Mai mult, evenimentele stresante determină organismul să producă un anumit soi de steroid, care, în cantități mari, afectează celulele creierului. Tot în urma cercetărilor făcute, s-a constatat că, într-un mediu stresant, digerăm mai greu cele două feluri de proteine despre care aminteam mai sus.

Cu alte cuvinte, trebuie să facem tot ce putem pentru a ieși din situațiile stresante și-a le oferi copiilor noștri un mediu sigur de trăit și dezvoltat, lipsit de evenimente traumatizante, cu potențial nedorit asupra sănătății ulterioare.

foto - Shutterstock

Mai multe